İzmir Körfezi yüzey sedimentlerinde ve kara Midye (Mytilus galloprovincialis L.1758)'de 210Pb ve 210Po birikiminin periyodik araştırılması
Periodic investigation of 210Pb and 210Po accumulations in surfacial sediments and Black Mussels (Mytilus galloprovincialis L.1758) at İzmir Bay
  1. Tez No: 149741
  2. Yazar: SEZEN SAÇAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSUN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 210Po, 210Pb, İzmir Körfezi, Mytilus galloprovincialis, yüzey sedimentleri, 2l0Po, 210Pb, İzmir Bay, Mytilus galloprovincialis, surfacial sediments
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET İzmir Körfezi Yüzey Sedimentlerinde ve Kara Midye {Mytilus galloprovincialis L.1758)'de 210Pb ve 210Po Birikiminin Periyodik Araştınlması SAÇAN, Sezen Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Aysun UĞUR Ocak 2004, 80 Sayfa Bu çalışmada, îzmir Körfezi'nden toplanan yüzey sedimentleri ve midyelerindeki 210Pb ve 2l0Po konsantrasyonları aylık periyotlarla tayin edilmiştir. Sediment örneklemeleri üç ayrı istasyonda yapılmıştır bunlar; Karşıyaka, Çiğli, Melez'dir. Midye örneklemesi ise İnciraltı'ndan yapılmış ve Mytilus galloprovincialis (L. 1758) türü midyeler incelenmiştir. Örneklemeden sonra sediment örnekleri ve midyelerin tüm yumuşak dokuları etüvde kurutulmuş, radyokimyasal işlemler yapılmış ve elektrodepozisyon yöntemiyle 2l0Po bakır ve gümüş diskler üzerine toplanmıştır. Çalışmada ZnS(Ag) sintilasyon dedektörlü alfa sayım sistemi kullanılmıştır.VI Sonuçlar istasyonlara ve aylara göre farklılıklar göstermiştir. Sediment örneklerindeki aktivite konsantrasyonları 2,0Po için 86±9- 313±17 Bq kg“1 kuru ağr. aralığında tayin edilmiştir. Sediment örneklerinde ise 210Pb konsantrasyonları 53±5-181±13 Bq kg'1 kuru ağr arasında değişmektedir. Midye örneklerinde Po 68±8-364±19 Bq kg”1 kuru ağr., olarak elde edilmiştir. Midye örneklerinde 210Pb aktivite konsantrasyonları 10.8+3-39.2±6 Bq kg"1 kuru ağr olarak değişen aralıkta bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Periodic Investigation of °Pb and Po Accumulations in Surfacial Sediments and Black Mussels (Mytilus galloprovincialis L.1758 ) at Izmir Bay SAÇAN, Sezen MSc in Nuclear Sciences Supervisor: Assist. Prof. Aysun U?UR January 2004, 80 pages In this study, 210Pb and 210Po radionuclides concentrations of surfacial sediments and mussels collected from İzmir Bay are determined monthly. The three different stations were studied for the sediment sampling are Karşıyaka, Çiğli, Melez. Mussels sampling was done at İnciraltı and Mytilus galloprovincialis (L. 1758) was investigated as mussel species. After collecting, the sediment samples and whole soft parts of mussels were oven dried, radiochemical processes were performed and 2[ Po were collected onto copper and silver disks with electrodeposition technique and alpha counting system with ZnS(Ag) scintillation detector were used.vın The results showed differences according to the stations and months. The activity concentrations of ' Po sediments were found to vary between 86±9-313±17 Bq kg“' dry wt. The activity concentrations of 2l0Pb sediments were found to vary between 53±5-181±13 Bq kg”1 dry wt. The activity concentrations of 210Po mussels were found to vary between 68±8-364±19 Bq kg“1 dry wt. The activity concentrations of 210Pb mussels were found to vary between 10.8+ 3-39.2+6 Bq kg”' dry wt.