Yeşil Kaplan Karidesi (Penaeus semisulcatus, DeHaan 1884) Larva yetiştiriciliğinde probiyotik kullanımı
Application of probiotics in larval of Green Tiger Prawn (Penaeus semisulcatus, DeHaan 1884)
- Tez No: 149751
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜREL TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Probiyotik, nitrit, amonyak, Penaeus semisulcatus, yaşama oranı, larval kalite, büyüme, Probiotic, nitrite, ammonia, Penaeus semisulcatus, survival, larval quality, growth
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
m ÖZET YEŞİL KAPLAN KARİDESİ (Penaeus semisulcatus, DeHaan 1884) LARVA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE PROBİYOTİK KULLANIMI TEKEŞOĞLU, Haluk Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Yetiştiricilik Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Gürel TÜRKMEN Bu çalışmada yeşil kaplan karidesi (Penaeus semisulcatus, DeHaan 1884) larval yetiştiriciliğinde probiyotik kullanımı ele alınmıştır. Denemede probiyotiğin su kriterleri, yaşama oram ve larval kaliteye olan etkisi incelenmiştir. Yoğun yetiştiricilik yapılan ortamlarda su kriterlerindeki çabuk bozulma en önemli konulardan bir tanesidir. Ortamdaki bozulmaya yol açan maddeler canlıların metabolizmaları sonucu oluşturduğu atıklardaki toksik nitrit ve amonyaktır. Ortam şartlarının kötü olması strese sebep olmakta bu da canlıların yaşama oranlarının, büyümelerinin ve larval kalelerinin düşmesine yol açmaktadır. Probiyotikler ortama eklendiği zaman hem ortam şartlarım nemde canlının doğal mikroflorasını iyileştirir. Ortam şartlaraıdaki iyileşme (toksik atıkların uzaklaştırılması özellikle nitrit ve amonyak ) canlınınIV stresten uzak kalmasına böylelikle daha iyi gelişim sağlamasına sebep olur. Bağırsak mikroflorasmdaki iyileşme ise besin optimum sindirimine yol açtığı için büyüme ve gelişmenin normal şartlara göre daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT APPLICATION OF PROBIOTICS IN LARVAL PRODUCTION OF GREEN TIGER PAWN {Penaeus semisulcatus, DeHaan 1884) TEKEŞO?LU, Haluk MSc in Fisheries Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gürel TÜRKMEN In this thesis application of probiotics in larval production of green tiger prawn {Penaeus semisulcatus, DeHaan 1884) was studied. In the study, the effect of probiotics on water quality, survival and larval quality was observed. In intensive culture systems, detonation of water quality is the main problem. The main Nitrit and ammonia is the main toxic wastes which detonates the water quality. These substances were produced by the shrimp's metabolism and released to the water. If these substances present excess levels in the water, shrimp was faced to stress so that survival, larval growth and quality decreases easily. When the probiotics were applied to water, they both increase water quality and penetrate through shrimp's gut microflora. The improvement in the water quality (especially removing of nitrite and ammonia) reduces stress factor and makes the organism grow better. And also theVI improvement in the gut microflora helps shrimp to digest the food more efficently than normal conditions. Because of this growth and survival is better than the normal production cycle.