Mide ülserine karşı kefirin koruyucu etkinliği üzerine bir araştırma
A study on protective effect of kefir againts stomach ulser
- Tez No: 149750
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEN SARIOĞLU, Y.DOÇ.DR. CEM KARAGÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: ülser, mukus, kefir, indometazin, mide, imaj analizi, ulcer, kefir, mucous, indometazin, stomach, image analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET MİDE ÜLSERİNE KARŞI KEFİRİN KORUYUCU ETKİNLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ORHAN, Yahya Tufan Yüksek Lisans tezi, Süt Teknolojisi Bölümü Tez yöneticisi: Yrd.Doç.Dr.Cem Karagözlü Mayıs 2004, 59 sayfa Kefirin antimikrobiyal etki ile gastrik ülserin iyileşmesine katkıda bulunduğu yönünde görüşler vardır. Mide mukoza ülserinin gelişiminde birçok faktör rol oynamaktadır ve bunlardan biri de mide mukus bariyeridir. Bu araştırmada kefirin mide mukus bariyerinin miktarı ve etkinliği üzerindeki etkisi araştırılmıştır. 28 wistar türü erkek sıçan üzerinde yapılan araştırmada 14 denek kontrol olarak 15 gün boyunca standart olarak grup basma 300 gram standart sıçan yemi ile beslenmiş, diğer 14 denek ise 7 gün yem alıp bu günden sonra 300 gram yem ile 450 gram kefir karıştırılarak beslenmiştir. Her iki gruptan 7 deneğe subkutan 30mg/kg indometazin verilip 4 saat sonra sakrifiye edilmiştir. Histopatolojik inceleme ile gastrik ülserasyon gelişimi skorlanmış ve imaj analizi ile mukus miktarı kesitlerde saptanmıştır. Ülserasyon skorları karşılaştırıldığında kefir alan ve almayan gruplar arasında fark yoktur. Mikroskopik incelemede sadece indometazin verilen gruplarda gastrik ülserasyon ve erozyon saptanmıştır. Kefir almayan kontrol grubunda 4 (%57) olguda erozyon ve 3 (%43) olguda ülserasyon saptanmıştır. Kefir alan grupta erozyon 6 olguda (%86), ülserasyon 1 (%14) olgudaVI saptanmıştır. Gruplar arasında istatistiksel fark saptanmamıştır (Mann Whitney Test p=0,25 ). Kontrol grubunu oluşturan deneklerde kefir alımı olmaksızın, gastrik mukozada mukus salgısının bulunduğu alan yüzdesi 6,04+2,94 olarak bulunmuştur. Kefir alanlarda ise 5,90+3,15'dir. Kefir almayan ve indometazin alanlarda bu oran 4,65+1,55 olup, kefir alan ve indometazin alanlarda ise 3,75+2,5 bulunmuştur. Bu da İstatistiksel analiz gruplar arasında fark bulunmadığım ortaya koymuştur (Kruskal Wallis /?= 0,3 13, r=0,52). Bu bulgular kefirin gastrik mukus miktarım ya da koruyuculuğu arttırdığım desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A STUDY ON PROTECTIVE EFFECT OF KEFIR AGAINTS STOMACH ULCER ORHAN, Yahya Tufan MSc in Milk Tecnology Supervisor: Yrd.Doc.Dr.Cem Karagözlü May 2004, 59 pages It is suggested that the antimicrobial effect of kefir helps healing of gastric ulcer. Many factors contribute to the development of gastric ulcer. Among these one is gastric mucous. Here in the effect of kefir on the mount of gastric mucous and activity has been searched. Twenty eight male Wistar rats were included. Fourteen were fed on standard rat feed 300 g/day the other fourteen were fed on standard rat feed for seven days and this was followed by an addition of 450 g kefir for seven days.Seven members of both groups were injected subcutaneous indometazin (30 mg/kg) and they were sacrificed 4 hours later. The gastric tissue examined histopathologically. The ulceration of the gastric mucosa was scored semiquantitatively and the amount of mucous was determined by image analysis. Erosion and ulceration was identified only in cases who received indometazin. The rats which did not take kefir, 4 (57%) had erosion and 3 (43%) had ulceration. For cases on a diet with kefir, erosion was identified in 6 (86%) cases and ulceration in 1 (14%).vm There was no significant difference between groups which were fed on standard rat feed and kefir when ulceration scores were considered (Mann Whitney test p= 0.25). For cases who were not fed on a kefir diet the percentage of the area with mucous secretion was 6.04 ± 2.94 %. For cases receiving kefir this was 5.90 ± 3.15 %. For cases not receiving kefir but indometazin, this was 4.65± 1.55% and 3.75± 2.5 % for cases receiving both kefir and indometazin. There was no statistical significance between these four groups (Kruscal Wallis p=0.313, r=0.52).This findings suggest that kefir does not change its activity.