Alternative technique for mercury determination: Centri-voltammetry
Civa tayini için alternatif teknik: Santri-voltammetri
- Tez No: 149755
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMET GÖKÇEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: voltammetri, santri-voltammetri, santrifüj, altın film elektrot, sodyum borhidrür, voltammetry, centri-voltammetry, centrifuge, gold film electrode, sodium borohydride
 - Yıl: 2004
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET CIVA TAYİNİ İÇİN ALTERNATİF TEKNİK:SANTRİ-VOLTAMMETRİ Ürkmez, İpek Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. İsmet GÖKÇEL Ağustos 2004, 52 sayfa Cıva çok zehirli elementlerden biridir ve eser miktarlarının analizi çevresel ve biyolojik örnekler açısından çok önemlidir. Bu özelliklerinden dolayı cıva test materyali olarak seçilmiştir. Bu tezde, cıva iyonlarının bir kimyasal indirgenle indirgendikten sonra santrifüj kuvvetleri kullanılarak etkin bir şekilde toplanması amaçlanmıştır. Cıvanın altınla amalgam oluşturmaya uygunluğu ve yüksek yoğunluğu, indirgen madde olarak NaBtL/ün kullanıldığı ortamda cıva iyonlarını belirlemek için bizi Santri-Voltammetriye yöneltmiştir. Bu çalışmada herhangi bir taşıyıcı madde kullanılmamıştır. İlk önce analit metalik cıva damlacıklarına indirgenmiş daha sonra bu damlacıklar santrifüj kuvvetleriyle altın film elektrot üzerinde toplanmıştır. Bu amaçla santrifüje uygun özel bir hücre yapılmıştır ve önderiştirme adımından sonra elektrot voltammetrik hücreye alınarak anodik sıyırma aşaması gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, kalibrasyon grafiği optimum koşullarda çizilmiş ve kalibrasyon grafiğinin regrasyon katsayısı 0,9941 olarak bulunmuştur. Altın film elektrotta cıva(II) iyonunun saptanma sının 3.0xl0“12 M ve yöntemin bağıl standart sapması 1,0x1 0”9 M için ± %13,2 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VE ABSTRACT ALTERNATIVE TECHNIQUE FOR MERCURY DETERMINATION: CENTRI-VOLTAMMETRY Ürkmez, İpek Msc Thesis in Chemistry Supervisor: Doç. Dr. H. İsmet GÖKÇEL August 2004, 52 Pages Mercury is one of the most toxic metals and its determination in trace level quantities is very important in environmental and biological samples. Therefore it was chosen as a test material. In this thesis, it was aimed to use centrifugal forces to collect mercuric ions effectively following their reduced to metallic mercury. Its convenience to form amalgam in particular with gold and its high density lead us to use Centri-voltammetry to determine mercuric ions using NaBH4 as the reducing agent. In this study, the procedure does not include a carrier precipitate or resin. The analyte is first reduced to metallic mercury in droplets and then these droplets are collected onto a gold film electrode with the aid of centrifugal force. A special cell compatible to the centrifuge was constructed for this purpose. Then the electrode is transferred in the voltammetric cell to monitor the anodic stripping peaks for analytical purposes. Finally, the calibration graph was constituted to optimal conditions. The regression coefficient of calibration graph was found 0.9941. The determination limit of Mercury(II) ions at gold film electrode was calculated as 3.0xl0"12 M and relative standard deviation was found as ±% 13.2 forl.0xl0-9M.