Bilgisayar destekli MRPII (imalat kaynakları planlaması) sistemleri
Computer aided MRP II (manufacturing resources planning) systems
  1. Tez No: 149763
  2. Yazar: ÜNAL GÖKHAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR KORUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: MRP, MRP II, ERP sistemleri, MRP, MRP II, ERP systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 387
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR DESTEKLİ MRPH (İMALAT KAYNAKLARI PLANLAMASI) SİSTEMLERİ TUNÇ, Ünal Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Serdar KORUKOĞLU Temmuz 2004, 370 sayfa MRP, MRP II ve ERP sistemleri son yıllarda ülkemizdeki işletmelerin pazardaki rekabet güçlerini korumak ve arttırmak için kullandıkları oldukça önemli planlama araçlarıdır. Pazar koşullarının giderek zorlaştığı, firmalar arası rekabette ürün fiyatının yarımda kalite, maliyet ve müşteri memnuniyeti gibi kavramların önem kazandığı bir ortamda işletmelerin planlama faaliyetlerini birbirleri ile uyum içerisinde gerçekleştirmeleri kaçınılmaz hale gelmiştir. Sistemlerin karmaşıklığı gözönüne alındığında, bu planlama araçlarının bilgisayar destekli uygulanması kaçınılmazdır. İşletmelerde uygulanacak olan bu sistemler kurulmadan önce işletmenin yapısı detaylı bir şekilde analiz edilmeli ve uygun sistem, uygun bir şekilde kurulmalıdır. Böyle bir yapı da ancak işletme mühendislerinin ve yazılım mühendislerinin iyi bir işbirliği ile mümkündür.VI Bu tez çalışması, yazılım mühendislerine MRP, MRP II ve ERP sistemleri yazılımları geliştirme aşamasında yol göstermek, işletme içi yapıyı daha rahat kavrayıp daha uygun ve daha etkin yazılımlar gerçekleştirebilmelerini sağlamak amacı ile işletmelerin kullandıkları MRP, MRPII ve ERP programlarının analizini, işletmelere kurulacak sistemlerin, işletme içindeki bölümlerin ve bu bölümler arasındaki ilişkinin analizi ile örnek bir bölümün yazılımını ve veri tabanı yapışım ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPUTER AIDED MRP H (MANUFACTURING RESOURCES PLANNING) SYSTEMS TUNÇ, Ünal Gökhan MSc in Computer Eng. Supervisor: Prof. Dr. Serdar KORUKO?LU July 2004, 370 pages MRP, MRP U and ERP systems, which are used by companies in our country recently for protecting and increasing their power of rivalry in market are very important means of planning. It is inevitable that companies are in harmony with their planning activities since market conditions are becoming hard gradually and besides the price of product the concepts such as quality, cost and customer satisfaction have become very important in the rivalry between companies. In case complexity of the system to be taken into consideration, it is inevitable that computers will be applied to these planning means. The structure of company must be analyzed in details and the suitable system must be established properly before establishing these systems which will be applied to companies. Such a structure is possible, if software companies engineers and company engineers work together collaboratively.VIII This thesis presents the systems that will be installed to the companies, the analysis of the sections in the companies, the analysis of the relationship between these sections, the analysis of MRP, MRPII and ERP softwares that companies use, and the software and database of a sample section is written to guide the software engineers at the stage of developing MRP, MRP II and ERP systems, and enable them to perceive the structure of company easily and help them to carry out more suitable and effective softwares.