Güneş lekelerinin dönme hızındaki değişimi
The variation in rotational period of sunspots
  1. Tez No: 149764
  2. Yazar: YUSUF KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR EVREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş, güneş lekeleri, diferansiyel dönme
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışma klasik bir sorun olan Güneş'in dönmesini içerir. Güneş, eşlek yakınında kutup bölgelerine göre daha hızlı döner. Dönme hızındaki bu değişimin; güneş lekelerinin boyutu (alanı), çevrimi, yaşı ve bulundukları yarıküre ile ilişkisini inceledik. Doppler yöntemiden be-lirlenen dönme hızı ile güneş lekelerinin gözlemlerinden elde edilen dönme hızı karşılaştırıldı. Aradaki farkı ele alan makalelerden derleme yapıldı. Güneş lekelerinin Güneş'in konveksiyon tabakasının değişik katmanlarında oluştuğuna inanılır. Güneş lekeleri yüzeye doğru yükseldikçe çeşitli kuvvetlerin etkisi ile karşılaşır, bu sebeple lekeler yüzey altındaki plazmanın yapışım anlamamıza ve izlememize yardımcı olurlar.
Özet (Çeviri)
This work deals with a classical problem of solar rotation. We investigated the relation between the variation of the rotational period and the sizes of the sunspots, cycle,age and on which hemisphere do the sunspots are located. The rotational period derived by Doppler method was compared with the rotational period derived by the observations of sunspots. We compiled some information from literature considers this difference. Sunspots are believed to be originated from different layers in the solar convection zone. These spots are under the influence of various forces through their voyage up to the surface. So, the sunspots help us understand the nature of the subsurface plasma and to monitor its behaviour. Keywords : Sun, sunspots, differential rotation.