pUC119 vektörü ile random nohut (Cicer arietinum L.) Genom kütüphanesinin hazırlanması
Construction of random chickpea (Cicer arietinum L.) Genome library by pUC119 vector
  1. Tez No: 149765
  2. Yazar: DEVRİM SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHATTİN TANYOLAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genom kütüphanesi, klon, nohut (Cicer arietinum L.), prob, pUCl 19, Genome library, clone, chickpea {Cicer arietinum L.), probe, pUCl 19
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET pUC 119 VEKTÖRÜ İLE RANDOM NOHUT (Cicer arietinum L.) GENOM KÜTÜPHANESİNİN HAZIRLANMASI SARIKAYA, Devrim Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bahattin TANYOLAÇ Aralık 2004, 66 sayfa Bu çalışmada, FLIP 84-92C nohut (Cicer arietinum L.) çeşidinin genom kütüphanesi hazırlanmıştır. Öncelikle, nohut genomik DNA' sı izole edilip hydroshear ile mekanik olarak parçalara ayrılmış, daha sonra DNA fragmanları pUC119 klonlama vektörlerine aktarılmıştır. Elde edilen rekombinant pUCl 19 vektörlerinin taşıyıcı organizma Escherichia colfye transforme edilmesinin ardından kütüphanede yer alan hedef DNA' lar Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile çoğaltılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma ile nohut genomunu 7 defa kavrayan ve ortalama hedef DNA büyüklükleri 3 kb olan 672 klondan oluşan nohut genom kütüphanesi elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, ileride yüksek çözünürlüğe sahip genetik linkaj haritalarının oluşturulması için kütüphanede yer alan her bir klonun prob olarak hizmet vermesidir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CONSTRUCTION OF RANDOM CHICKPEA {Cicer arietinum L.) GENOME LIBRARY BY pUC119 VECTOR SARIKAYA, Devrim MSc. in Bioengineering Supervisor: Assis. Prof. Bahattin TANYOLAÇ December 2004, 66 pages In this study, genome library of chickpea (Cicer arietinum L.) variety, 'FLIP 84-92C, has been constructed. First of all, chickpea genomic DNA was isolated and mechanically sheared by hydroshearing, and then DNA fragments were ligated into pUC119 cloning vectors. After the transformation of recombinant pUC119 vectors into the host organism, Escherichia coli, DNA inserts in the library were amplified via Polimerase Chain Reaction (PCR). Consequently, the chickpea genome library covering the chickpea genome 7 times and containing 672 clones with an average insert size of 3 kb has been created by this study. The aim of the study is to serve an each of the clones in the library as a probe to construct high- resolution genetic linkage maps in the future.