Domateste tohumla taşınan bakterilerin tanılanması üzerindeki çalışmalar
The study on detection of the seed borne bacteria in tomato
- Tez No: 149767
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Tamlama, domates, Clavibacter michiganesis. michiganensis, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, Pseudomonas syringae pv tomato, Immunofluorasan Mikroskop testi (IF), Zincirleme Polimeraz Reaksiyonu (PCR), Detection, tomato, Clavibacter michiganesis subsp. michiganensis, Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, Pseudomonas syringae pv tomato, Immunofluorescence Microscopy (IF), Polymerase Chain Reaction (PCR)
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET DOMATES'TE TOHUMLA TAŞINAN BAKTERİLERİN TANILANMASI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR GEYLANİ, Eda Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hikmet Saygılı Eylül 2004, XV+94 sayfa Bu tez çalışmasında çeşitli domates tohum örneklerinde patojen bakterilerin varlığı ortaya konulmuştur. Bu bağlamda kontrol için ISTA kural ve normları uygulanmıştır. Tohum örneklerinde, tohumla taşman bakterilerin saptanmasında, yetiştirme testleri, genel ve yan seçici ortamlar ile İmmonofluorasan Mikroskop Testi (IF), Zincirleme Polimeraz Reaksiyonu (PCR) kullamlmışto. Tohum örnekleri (35adet) ve bu örneklerden izole edilen farklı 43 bakteri izolatında, 9 izolat Clavibacter michiganesis subsp. michiganensis olarak, yalnız 1 izolat Xanthomonas campestris pv. vesicatoria olarak tesbit edilmiştir. Bu isolatlarda Pseudomonas syringae pv tomato'' ya rastlanılmamıştır. Bu sonuçlara göre, 9 tohum örneği infekteli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE STUDY ON DETECTION OF THE SEED BORNE BACTERIA IN TOMATO GEYLANİ, Eda MSC in Plant Protection Department Supervisor: Prof. Dr. Hikmet Saygılı Eylül 2004, XV+94 pages In this thesis, the presence of pathogenic bacteria were determinated in different samples of tomato seed. In this direction ISTA (International Seed Testing Association) rules and norms have been applied for the control. Several methods such as growing-on, planting on common or semi selective media and Immunoflourscence Microscopy (IF), Polymerase Chain Reaction (PCR) were used in the detection of seed- borne bacteria in tomato samples. As a result of the studies carried out with different 35 seed samples and isolated from these samples, 43 different bacteria, 9 isolates as Clavibacter michiganesis subsp. michiganensis, only 1 isolate as Xanthomonas campestris pv. vesicatoria were also detected. Pseudomons syringae pv tomato has not found in these isolates. According to these resuts, It has been found 9 different seed samples were infected.