İki farklı frmülasyonla üretilmiş çilek şekerlemelerinin depolanması sırasında kalite karkteristiklerindeki değişimlerin incelenmesi
Investigation of changes in quality characteristics of strawberry candies produced by two different formulations during storage
- Tez No: 149768
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YEŞİM ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Strawberry candy, corn syrup, packaged under vacuum, packaged under modified atmosphere
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
IV ÖZET İKİ FARKLI FORMÜLASYONLA ÜRETİLMİŞ ÇİLEK ŞEKERLEMELERİNİN DEPOLANMASI SIRASINDA KALİTE KARAKTERİSTİKLERİNDEN DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ YAKUT, Esin Fikret Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Yeşim Elmacı Eylül, 2004, 85 sayfa Bu çalışmada, şekerle ve mısır şuruplu olarak iki farklı formülasyonla üretilmiş çilek şekerlemelerinin 3 ay süre ile depolanmaları sonucunda kalite karakteristiklerinde oluşan değişimler incelenmiştir. Bu amaçla, şekerle ve mısır şuruplu çilek şekerlemesi üretimi gerçekleştirilmiştir. İki farklı formülasyonla üretilmiş çilek şekerlemeleri oksijen ve su buharı geçirgenliği düşük olan ambalaj materyali ile vakumlu ve modifiye atmosfer ambalaj koşullarında olmak üzere iki farklı şekilde paketlenmiş ve 5±2°C'de depolanmıştır. Çilek şekerlemesinin işlenmesi ve depolanması sırasında, toplam katı madde miktarı, çözünür katı madde miktarı, toplam titre edilebilen asitlik, pH, toplam şeker, esmerleşme, renk, görünüş, doku ve lezzet gibi kalite karakteristiklerinde oluşan değişimler objektif ve duyusal test yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda, tüm kalite karakteristiklerinin değişimi açısından iki farklı formülasyon ve iki farklı ambalaj koşulu göz önüne alındığında, 3. ayın sonunda çilek şekerlemelerinin tüketiciler tarafından kabul edilebilirliğinin önemli ölçüde azaldığı gözlenmiştir. Örneklerin kalite karakteristiklerinde olumsuz değişimlerin en fazla şekerle üretilmiş, modifiye atmosfer koşullarında depolanan örnekte olduğu belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Çilek Şekerlemesi, mısır şurubu, vakumlu ambalaj koşulları, modifiye atmosfer ambalaj koşulları
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATION OF CHANGES IN QUALITY CHARACTERISTICS OF STRAWBERRY CANDIES PRODUCED BY TWO DIFFERENT FORMULATIONS DURING STORAGE YAKUT, Esin Fikret Msc in Food Engineering Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Yeşim Elmacı September, 2004, 85 sayfa The changes in the quality characteristics of strawberry candies which were produced by two different formulations without corn syrup (only with sugar) and with corn syrup during storage period of 3 months were investigated. Strawberry candies which is produced without corn syrup (only with sugar) and with corn syrup were packaged under vacuum and modified atmosphere by a material having low oxygen and moisture permeability and they were stored at 5±2 °C. The changes in the characteristics such as total solid material, dissolving solid material, total titratable acidity, pH, total sugar, browning, color, appearance, texture and flavor were investigated by using objective and sensory methods. The study has shown that acceptance of strawberry candies was decreased to greater extent at the end of 3th month regarding the stability of all the quality characteristics during storage of strawberry candies which was produced by two different packaging conditions. It was observed that negative changes took place mostly in strawberry candy produced without corn syrup and stored in modified atmosphere packaging.