Labaratuvar çaplı fotobiyoreaktörlerde siyanobakteri/mikroalglerin biyokütle ve metabolit üretimi üzerine etki eden parametreleri incelenmesi
Examination of parameters that effect biomass and metabolite production of cyanobacteria/microalgae in laboratory scale photobioreactors
  1. Tez No: 149769
  2. Yazar: EBRU MANAV
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELTEM CONK DALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, inokulum yaşı, inokulum konsantrasyonu, biliprotein, aydınlatma süresi, ışık yolu, Spirulina platensis, inoculum age, inoculum concentration, biliprotein, illumination period, light path
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET LABORATUVAR ÇAPLI FOTOBİYOREAKTÖRLERDE SİYANOBAKTERİ7MİKROALGLERİN BİYOKÜTLE VE METABOLİT ÜRETİMİNE ETKİ EDEN PARAMETRELERİN İNCELENMESİ MANAV, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meltem CONK DALAY Aralık 2004, 147 sayfa Bu çalışmada, siyanobakteri/mikroalglerin biyokütle artışı ve ticari değeri olan metabolitlerinin üretimine etki eden parametrelerin optimizasyon çalışmalarına temel oluşturacak verilerin toplanması, bu verilerin biyoreaktör tasarımı için kullanılması amaçlanmıştır. Model organizma olarak, siyanobakteri olan Spirulina platensis seçilmiştir. Üretimler 2 L'lik kültür kaplarında ve panel tip reaktörlerde fotoototrofik olarak gerçekleştirilmiştir. Üretimlerde standardizasyonu sağlamak için öncelikle inokulum yaşı belirlenmiştir. Daha sonra farklı ışık dalga boyu aralıkları, sıcaklıklar ve inokulum konsantrasyonlarının biyokütle, biliprotein, klorofil-a ve protein miktarları üzerine etkileri incelenmiştir. En iyi biyokütle artışının sağlandığı inokulum konsantrasyonu kullanılarak aydınlatma süresinin etkisi incelenmiştir. Panel tip reaktörlerde yapılan çalışmalar ile de farklı ışık yollarının ve karıştırmanın kültür verimi üzerine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EXAMINATION OF PARAMETERS THAT EFFECT BIOMASS AND METABOLITE PRODUCTION OF CYANOBACTERIA/MICROALGAE IN LABORATORY SCALE PHOTOBIOREACTORS MANAV, Ebru MSc in Bioengineering Supervisor: Assoc. Prof. Meltem CONK DALAY December 2004, 147 pages In this work, collection of data for optimization of parameters that effect biomass increase and production of high value metabolites of cyanobacteria/microalge which will be later used for bioreactor design is purposed. Spirulina platensis (cyanobacteria) is chosen as model organism. Productions took place photoototrophically in 2 L culture basins and panel reactors. For the standardization of productions, firstly inoculum age was determined. Then the influence of different light wavelength ranges, temperature and inoculum concentrations on biomass, biliprotein, chlorophyll-a and protein quantities were examined. Illumination period studies are achieved by using inoculum concentration which gave the highest biomass amount. Effects of light path and mixing on culture productivity was observed in panel reactors.