Mısır-soya esaslı etlik erkek hindi yem karmalarına katılan avilamycin, bio-moss, cylactin, yucca schidigera ekstraktinin besi performansı, kesim sonuçları ile bazı kan ve bağırsak parametreleri üzerine etkileri
The effects of avilamycin, bio-mossi, cylactin and yucca schidigera extract added to the corn-soybean meal based diets on fattening performance, slaughter results and some blood and intestinal parameters of male broiler turkey
  1. Tez No: 149797
  2. Yazar: NEZAKET CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞAHİBE ÇALIŞKANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler turkey, antibiotic, prebiotic, probiotic, Yucca schidigera extract, blood parameters, slaughter results, fattening performance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Doktora Tezi MISIR-SOYA ESASLI ETLİK ERKEK HtNDÎ YEM KARMALARINA KATILAN AVİLAMYClN, BtO-MOSS, CYLACTİN, YUCCA SCHİDİGERA EKSTRAKTININ BESİ PERFORMANSI, KESİM SONUÇLARI İLE BAZI KAN VE BAĞIRSAK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Nezaket CÖMERT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Sahibe ÇALIŞKANER Bu araştırma, antibiyotiklerin yerine kullanılabilecek yem katkı maddelerinin besi performansı, kesim sonuçları, bazı kan ve bağırsak parametreleri Özerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 240 adet 7 haftalık etlik erkek hindi palazı S grup ve her grup için 4 tekerrür yapılarak (5x4=20 alt grup) her alt grupta 12 hayvan bulunacak şekilde yer sisteminde tesadüfi olarak dağıtılmıştır. Araştırmada kontrol ve kontrol rasyonuna antibiyotik, prebiyotik, probiyotik ve bitki ekstraktı ilave edilerek hazırlanan S grup rasyon kullanılmıştır. Su ve yem serbest (ad libitum) olarak verilmiştir. Deneme 14 hafta sürmüştür. Araştırma sonunda, grupların ortalama canlı ağırlıkları arasında istatistik olarak önemli farklılıklar tespit edilmemiştir. Ortalama canlı ağırlıklar; kontrol, antibiyotik, prebiyotik, probiyotik ve bitki ekstraktı için sırayla 7374, 7479, 7513, 7433 ve 7347 g; ortalama canlı ağırlık artışları 6320, 6418, 6420, 6394 ve 6307 g olarak tespit edilmiştir. Ortalama canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında istatistik olarak önemli farklılık bulunmamıştır. Araştırma sonunda grupların yem tüketimine ait farklılıklar istatistik olarak önemsiz bulunmuş, grupların ortalama yem tüketimleri sırayla; 27106, 27151, 27665, 27351 ve 27523 g, yem değerlendirme sayılan; 4.295, 4.241, 4.305, 4.282 ve 4.365 olarak belirlenmiştir. Ortalama karkas ağırlıkları sırayla 5417, 5587, 5813, 5506, 5794 (PO.05), ortalama karkas randımanı sırayla %72.68, 74.67, 76.15, 74.21, 78.03 olarak bulunmuştur (PO.05). Grupların ortalama karaciğer, taşlık, abdominal yağ ağırlıkları ve incebağırsak viskozite değerleri bakımından farklılıklar istatistik olarak önemli bulunmamıştır. İncebağırsak pH değerleri arasındaki fark istatistik olarak önemli bulunmuştur (PO.01). Grupların kan serumunda, ortalama total kolesterol, trigliserid ve HDL değerleri, göğüs etinde % yağ ve su miktarları, altlık nem ve pH değerleri bakımından aralarındaki fark istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre; avilamycin'e (antibiyotik)alternatif olarak; Bio-Mos (prebiyotik), cyclactin (probiyotik) ve Yucca schidigera ekstraktının (bitki ekstraktı) kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. 2004, 57 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Etlik hindi, antibiyotik, prebiyotik, probiyotik, Yucca schidigera ekstraktı, kan parametreleri, kesim sonuçlan, besi performansı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE EFFECTS OF AVILAMYC1N, BIO-MOSS, CYLACTIN AND YUCCA SCHIDIGERA EXTRACT ADDED TO THE CORN-SOYBEAN MEAL BASED DIETS ON FATTENING PERFORMANCE, SLAUGHTER RESULTS AND SOME BLOOD AND INTESTINAL PARAMETERS OF MALE BROILER TURKEY Nezaket CÖMERT Ankara University Graduate School Nature! and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof.Dr. Sahibe ÇALIŞKANER This experiment was conducted to search the effects of some feed additives which can be used as an alternative to the antibiotics, on fattening performance, slaughter results and some blood and intestinal parameters. In the experiment, 240 seven weeks old the male turkey poults were randomly distributed on the ground system. There were S groups and 4 replicates made for each subgroup (5x4=20 subgroup) has 12 turkeys. Experimental diets were formulated by suplementation of antibiotic, prebiotic, probiotic and plant extract into the control diet. The experiment in which feed and water were given ad libitum continued to 14 weeks. At the end of the experiment, the average live weights differences among the groups were found not to be statistically significant. The avarage live weights for control, antibiotic, prebiotic, probiotic and plant extract were recorded as 7374, 7479, 7513, 7433 and 7347 g respectivelly. The average live weight gains were 6320, 6418, 6420, 6394 and 6307 g. The average live weight gain differences among the groups were found not to be statistically significant. Feed consumption data differences among the groups were not statistically significant at the end of experiment. The average feed consumption of the groups were 27106, 27151, 27665, 27351 and 27523 g respectively. The feed conversion ratios were 4.295, 4.241, 4.305, 4.282 and 4.365 respectively. The average carcass weights were found as 5417, 5587, 5813, 5506 and 5794 g respectively (PO.05). Carcass yields were measured as 72.68, 74.67, 76.15, 74.21 and 78.03 % respectively (PO.05). The average liver, gizzard, abdominal fat weights and small intestine viscosity values were found not to be statistically significant. The average small intestine pH values were found statistically significant (PO.01). Differences regarding the average total cholesterol, triglyseride and HDL values in blood serum, fat and water percentage in breast meat, and litter moisture and pH values were statistically insignificant The experiment results showed that Bio-Mos (prebiotic), cyclactin (probiotic), Yucca schidigera extract (plant extract) can be used as alternative to the avilamycine (antibiotic) in male broiler turkey diets. 2004, 57 pages