Bazı naftaldimin ve salisilaldiminlerin çeşitli voltametrik tekniklerle elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi
Investigation of electrochemical behaviour of some naphtaldimines and salicilaldimines by various voltammetric techniques
- Tez No: 149803
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN SOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Schiff base, Podand, Ultramicro Electrode, Glassy Carbon Electrode, Modified Glassy Carbon Electrode, Cyclic Voltammetry, Digital Simulation, Raman Spectroscopy, X-ray Photoelectron Spectroscopy
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI NAFTALDİMİN VE SALİSİLALDİMİNLERİN ÇEŞİTLİ VOLTAMETRİK TEKNİKLERLE ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Faruk GÖKMEŞE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Bazı naftaldimin ve salisilaldiminlerin elektrokimyasal davranışları 0,1 M tetrabutilamonyum tetrafloroborat (TBATFB)'ın asetonitrildeki çözeltisinde ve camsı karbon (GC) elektrodunda çeşitli elektrokimyasal metotlar ile incelenmiştir. Bu ortamda incelenen bütün moleküllerin difüzyon katsayıları ve aktarılan elektron sayılan ultramikro GC elektrot kullanılarak hesaplanmıştır. Birer Schiff bazı olan PN, PPN ve OPN moleküllerinin bu ortamda ve GC elektrodu yüzeyinde birer elektronlu iki indirgenme pikine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan, ikinci pike göre daha pozitif bölgede olan birinci pik -1800 mV (Ag/Ag+,ya karşı) civarında gözlenmiştir. DNO ve DSO podandlannm da Schiff bazlarına benzer şekilde ikişer elektronlu iki indirgenme pikine sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu beş molekülün de EC mekanizmasına göre indirgendiği CV tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca homojen kimyasal reaksiyonun dimerizasyon olduğu çoklu CV deneyleri ve dopamin testi ile elektrokimyasal olarak, ayrıca Raman ve XPS teknikleri ile de spektroskopik olarak tespit edilmiştir. DSP molekülünün ise -1600 mV (Ag/Ag+'ya karşı) civarında dört elektronlu tersinir bir indirgenme pikine sahip olduğu bulunmuştur. Simülasyon çalışmaları ile bütün moleküller için elektron aktarımının standart hız sabiti (ks), EC mekanizmasına göre indirgenenler için ise ayrıca kimyasal basamağın ileri (kr) ve geri (kb) hız sabitleri ile denge sabitleri (K) hesaplanmıştır. DSP molekülünün nitroazobenzen (NAB) diazonyum tuzu ile modifiye edilmiş GC elektrottaki davranışları da ayrıntılı olarak incelenmiştir. 2004, 97 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Schiff bazı, Podand, Ultramikro Elektrot, Camsı Karbon Elektrot. Modifiye Camsı Karbon Elektrot, Dönüşümlü Voltametri, Dijital Simülasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis INVESTIGATION OF ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR OF SOME NAPHTALDIMINES AND SALICILALDIMINES BY VARIOUS VOLTAMMETRIC TECHNIQUES Faruk GÖKMEŞE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Electrochemical behaviour of some naphtaldimines and salicilaldimines was investigated by using various electrochemical techniques in 0.1 M terabutylamonium tetrafluoroborate (TBATFB) in acetonitrile at glassy carbon (GC) electrode. In this media, number of electrons transferred and diffusion coefficients of the compounds were estimated by using ultromicro GC electrode. PN, PPN, OPN compounds, which are Schiff bases, have reduction peaks each of them corresponds to one electron reduction. In this media at the GC electrode surface the first peak is observed at about - 1800 mV (vs. Ag/Ag*) which is more stable and well defined compared to the second peak. DNO and DSO podands have also two reduction peaks as the Schiff bases but two electrons each instead. It was determined by using cyclic voltammetry that these five compounds are reduced by EC mechanism. It was also explained by multicycle CV experiments and d opamine t est a s w ell a s b y s pectroscopic m ethods 1 ike R aman a nd XPS that the homogenous chemical reaction is dimerization. DSP podand has one 4- electron reversible reduction peak at -1600 mV (vs. Ag/Ag% Standard rate constants of the electrochemical step as well as rate and equlibrium constants of the chemical step for all molecules which are reduced by EC mechanism were calculated by digital simulation studies. The electrochemical behaviour of DSP was also investigated at nitroazobenzene modified GC electrode. 2004, 97 pages