Fosfin ve fosfin + CO2 uygulamalarının Oryaephilus surinamensis (L.) (Coleoptera: Silvanidae)'e bazı etkileri üzerinde araştırmalar
The effect of phosphine and phosphine + carbondioxide applications on the mortality of sawtooth grain beetle, Oryzaephilus surinamensis (L) (Coleoptera: Silvanidae)
  1. Tez No: 149841
  2. Yazar: KADİR AKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET GÜRAY FERİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Oryzaephilus surinamensis, saw-tooth grain beetle, 200 ppm PH3, 200 ppm PH3 + 20% C02, LT99
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FOSFÎN VE FOSFİN + CCh UYGULAMALARININ Oryzaephilus surinamensis (L.) (Coleoptera: Silvanidae)'e BAZI ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Kadir AKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. A. Güray FERİZLİ Araştırmada, 200 ppm fosfin (PH3) ve 200 ppm PH3 + %20 CO2 kanşırrunın Oryzaephilus surinamensis' in 0-24, 24-48 ve 48-72 saat yaşlı yumurta, larva (15 gün yaşlı), 0-24 ve 24-48 saat yaşlı pupa ve ergin (7-14 gün yaşlı) evrelerinde değişik uygulama sürelerinde neden olduğu ölüm oranlan belirlenmiştir. Elde edilen bu verilerden probit analizi yapılarak LT» değerleri belirlenmiştir. Denemeler 30°C sıcaklık ve %65 orantüı nemde yürütülmüştür. Deneme sonuçlarına göre; yumurta evresi için 200 ppm PH3 konsantrasyonda LT99 0- 24, 24-48, 48-72 saat yaşlı yumurtalarda sırasıyla 13.282, 9.216 ve 8.536 saat olarak belirlenirken; 200 ppm PH3 + %20 CO2 karışımında LT99 sırasıyla 12.945, 10.151 ve 7.436 saat olarak belirlenmiştir. Larva evresinde mutlak ölüm için gereken süre 200 ppm PH3 ve 200 ppm PH3 + %20 C02 karışımında 0.75 saat olarak belirlenmiştir. Pupa evresinde yapılan çalışmalardan, 200 ppm PH3 gaz konsantrasyonunda 0-24 ve 24-48 saat yaşlı pupalarda LTW sırasıyla 13.401 ve 18.837 saat; 200 ppm PH3 + %20 CO2 karışımında LT99 sırasıyla 10.374 ve 11.794 saat olarak belirlenmiştir. Ergin evresi için 200 ppm PH3 konsantrasyonunda LT99 3.876 saat; 200 ppm PH3 + %20 CO2 karışımında LT99 2. 1 76 saat olarak hesaplanmıştır. 2004, 51 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Oryzaephilus surinamensis, Testereli böcek, 200 ppm PH3, 200 ppm PH3 + %20 CO2, UT99
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF PHOSPHINE AND PHOSPHINE + CARBONDIOXDDE APPLICATIONS ON THE MORTALITY OF SAWTOOTH GRAIN BEETLE, Oryzaephilus surinamertsis (L) (Coleoptera: Silvanidae) Kadir AKAN Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet Güray FERİZLİ In this research, phosphine (PH3) at 200 ppm and the mixture of phosphine with %20 CO2 were evaluated as a toxicant for different exposure periods against 0-24,24-48,48- 72 h old eggs, larvae (15 d old), 0-24, 24-48 h old pupae and adult (7-14 d) of the saw tooth grain beetle, Oryzaephilus surinamertsis. The mortality rates for different exposure periods were subjected to probit analysis and LT99 value were calculated. All experiments were carried out at 30°C and 65% r.h. According to the results; LT99 values of 0-24,24-48,48-72 h old eggs were found to be 13.282, 9.216 and 8.536 h respectively, for 200 ppm PH3 and 12.945, 10.151 and 7.436 h respectively, for 200 ppm PH3 mixed with 20 %C02. 0.75 hours of exposure period was found sufficient to get a complete mortality for larval stage at both applications. Larvae were found to be the most sensitive stages of 0. surinamertsis. It was shown that LT99 values of 0-24 and 24-48 h old pupal stages were found to be 13.401 and 18.837 h respectively, for 200 PH3 ppm and 10.374 and 11.794 h respectively, for 200 ppm PH3 mixed with 20%C02- LT99 values of adult stage were found to be 3.876 h at 200 ppm of phosphine concentration and 2.176 h at 200 ppm of phosphine mixed to 20% CO2. 2004, 51 pages