Bal arısı (A.mellifera) kolonilerinin çeşitli özellikleri arasındaki fenotipik ilşkileri
The phenotypic correlations between various characteristics of honey bee (A.mellifera) colony
  1. Tez No: 149848
  2. Yazar: KADİR UFUK SARIYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN FIRATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Honeybee, honey yield, brood area, weight of pupa, phenotypic correlation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAL ARISI (A. melüfera) KOLONİLERİNİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ FENOTİPİK İLİŞKİLER Kadir UfiıkSARIYÜZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Çetin FIRATLI Bu çalışmada 2002 yılında A.Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Arıcılık işletmesine TKV Kazan Arıcılık tesislerinden getirilen ve ülke arıcılığında yaygın olarak kullanılan Kafkas bal ansı coğrafik ırkı kolonilerinin Ankara koşullarında bir sezonluk dönemde populasyon gelişimleri, kısa dönem ağırlık artışları ve pupa ağırlığı bal verimi arasındaki ilişkiler saptanmıştır. Araştırma sonucunda kuluçka alanı, ergin an gelişimi, kısa dönem ağırlık artışları ile bal verimi arasındaki ilişkiler istatistik olarak önemli bulunmuştur. Pupa ağırlığı ile bal verimi arasındaki ilişki ise istatistik olarak önemli bulunmamıştır. 2004, Sayfa : 4* ANAHTAR KELİMELER: Bal ansı, bal verimi, yavru alanı, pupa ağırlığı fenotipik korelasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE PHENOTYPIC CORRELATIONS BETWEEN VARIOUS CHARACTERISTICS OF HONEY BEE (A. mellifera) COLONY Kadir UfiıkSARIYÜZ Ankara University Gradute School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Danışman: Prof Dr. Çetin FIRATLI In this study, Caucasica ( A. m. caucasica ) honeybee breed colony which is also the most widely used honey breed in Turkey were brought from TKV Kazan honey production facilities to the facilities belonging to the faculty of agriculture, honey production units of the Ankara University in the year 2002. The breeds were raised under the conditions prevalent in Ankara for one season. The relationship between honey yield and development of colony population, short term weight increase, pupa weight were investigated The results showed that relationships between honey yield with brood rearing, adult bee development, short term weight increase are statistically significant. Relationship between pupa weight with honey yield is statistically insignificant. 2004, Page : 46