Langmuir-Blodgett (LB) ince filmlerin pyroelektrik özelliklerinin incelenmesi
The investigation of pyroelectric properties of Langmuir-Blodgett (LB) thin films
- Tez No: 149902
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RİFAT ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Langmuir-Blodgett ince film / Pyroelektrik ve dielektrik özellikler, Langmuir-Blodgett thin film / Pyroelectricity and dielectric properties
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET LANGMUIR-BLODGETT (LB) İNCE FİLMLERİN PYROELEKTRİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ İLKER ALP Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi/Tez Danışmanı: Doç. Dr. Rifat Çapan) Balıkesir, 2004 Bu çalışmada, nanometre mertebesinde üretilen organik Langmuir- Blodgett (LB) ince film maddelerinin pyroelektrik ve dielektrik özellikleri incelenmiştir. Su yüzeyinde yüzen organik moleküllerin katı yüzeye transfer edilmesiyle elde edilen LB ince filmleri simetrik olmayan yapıda üretilmiştir. Bu tezde calix[4]asit, calix[4]amin, sterik asit ve eicosylamin maddeleri kullanılarak, üretilen LB ince filmlerinin pyroelektrik ve dielektrik özellikleri ayrıntılı bir şekilde tartışılacaktır. Pyroelektrik katsayının üretilen ince filmlerin tabaka sayısına ve sıcaklığa bağlılığı incelenmiştir. Kapasitans ve dielektrik kaybın frekansa bağlı ölçümleri elde edilmiştir. Son olarak üretilen LB filmlerin figure of merit değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF PYROELECTRIC PROPERTIES OF LANGMUIR- BLODGETT (LB) THIN FILMS İLKER ALP Balıkesir University, Institute of Science, Department of Physics (MS Thesis/Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rifat Çapan) Balıkesir, 2004 In this work, the pyroelectric and dielectric properties of organic LB thin film materials which are produced in a nanometer scale have been studied. LB thin films fabricated by the deposition of the floating organic molecules at the water surface on to a solid substrate are formed in antisymertic structure. In this thesis, the detail of pyroelectric and dielectric properties of LB thin films using calix[4]acid, calix[4]amine, stearic acid and eicosylamine materials will be discussed. The pyroelectric coefficient of thin films depends on the number of layers and the temperature have been investigated. The measurement of capacitance and dielectric loss depends on the frequency have been done. Finally, the figure of merit values of produced LB films have been calculated.