Organik ince filmlerin langmuir-blodgett (LB) ince film tekniği ile üretilmesi
Fabrication of thin organic films using langmuir-blodgett (LB) thin film technique
- Tez No: 131611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik ince film / Langmuir-Blodgett (LB) ince film / Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) ıı, Organic thin films / Langmuir-Blodgett (LB) thin film / Atomic Force Microscopy (AFM) m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET ORGANİK İNCE FİLMLERİN LANGMUIR -BLODGETT (LB) ince FİLM TEKNİĞİ İLE ÜRETİLMESİ inci (BAŞARAN) ÇAPAN Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı (Yüksek Lisans Tezi/Tez Danışmanı: Doç. Dr. Rifat ÇAPAN) Balıkesir, 2003 Bu çalışmada, nanometre mertebesinde organik Langmuir-Blodgett (LB) ince filmlerin ülkemizde ilk kez üretimleri hedeflenmiştir. Bis 1,11- (Dioctadecylaminostilbazolium Bromide) Undecane, Arachidic (Eicosanoic) Asit ve t-octyl calix[4]arene tetra amine maddeleri seçilmiş olup, bu maddelerin su yüzeyi üzerindeki Langmuir özellikleri incelenmiştir. Bu maddeler Langmuir-Blodgett İnce Film Tekniği kullanılarak su yüzeyi üzerinden cam yüzey üzerine transfer edilmiş ve bunların cam yüzey üzerinde düzenli bir ince film oluşturup oluşturmadığı Atomik Kuvvet Mikroskopisi (AFM) kullanılarak analiz edilmiştir. AFM sonuçlan bu maddelerin düzenli yapıya sahip organik LB ince film üretiminde LB film maddesi olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bu tezde LB film üretimi için yapılan işlemler ve elde edilen AFM sonuçlan geniş bir şekilde tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FABRICATION OF THIN ORGANIC FILMS USING LANGMUIR BLODGETT (LB) THIN FILM TECHNIQUE inci (BAŞARAN) ÇAPAN Balıkesir University, Institute of Science, Department of Physics (MS Thesis/Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rifat ÇAPAN) Bahkesir-Turkey, 2003 The aim of this work is the fabrication of organic Langmuir-Blodgett (LB) thin films in nanometer scale for the first time in Turkey. Bis 1,11- (Dioctadecylaminostilbazolium Bromide) Undecane, Arachidic (Eicosanoic) Acid and t-octyl calix[4]arene tetra amine have been selected and Langmuir properties of these materials on water surface are investigated. These materials are transferred onto a glass substrate using Langmuir - Blodgert (LB) thin film technique and it is analyzed whether these films form a homogeneous thin film on glass surface or not using Atomic Force Microscopy (AFM). AFM results show that these materials can be used as LB film materials for the fabrication of homogeneous organic LB thin films. In this thesis the procedures for the fabrication of the LB thin films and AFM results will widely be discussed.