Kronik simvastatin tedavisinin diyabetik böbrekte NOS mRNA ekspresyonu üzerine olan etkileri
- Tez No: 149955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik böbrek, diyabetik nefropati, simvastatin, NOS, STZ aracılı deneysel diabetes, eNOS, nNOS, iNOS, HDL, VLDL, AST 111, Diabetic kidney, diabetic nephropathy, simvastatin, NOS, eNOS, iNOS, nNOS, STZ- induced diabetes, HDL, VLDL, AST IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Diyabetli hastalarda nefropati son dönem böbrek yetmezliğine yol açarak yüksek mortalite ve de morbiditeye neden olan etmenlerin başında gelmektedir. Kompleks metabolik bir sendrom olan diyabet, tam açıklığa kavuşturulamamış patofîzyolojik mekanizmalarla diyabetik böbrekte NO sentezini uyarır veya baskılar. Stalin adıyla da bilinen 3-hidroksi-3-metilglutaril CoA (HMG-CoA) redüktaz inhibitörlerinin lipid düşürücü etkilerinin yanı sıra diyabetik böbrekte beklenmedik faydalı etkileri (pleitropik etkiler) olduğu bildirilmiştir. Statinlerin birçok pleitropik etkisi arasında endoıelyumda NO sentezini uyarması lemel etki mekanizması olarak dikkati çekmektedir. Ayrıca, statin aracılı endotelyal NO üretiminin endotelyal hücre proliferasyonunu önlemede anahtar rol oynadığı bildirilmiştir. Ancak statinlerin deneysel diyabetik böbrekte NOS izoformlarınm mRNA ekspresyonuna etkisi konusunda bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu amaçla STZ ile Tipi diyabet oluşturulan sıçanlarda, 8 haftanın ardından 6 hafta boyunca uygulanan 1 mg/kg simvastatin ieda\isinin böbrekte eNOS, iNOS ve nNOS mRNA ekspresyonu RT-PCR tekniği kullanilarak incelenmiş olup, diyabetin ve hiperlipideminin simvastatin etkisi altında ne şekilde etkilendiği biyokimyasal yöntemler kullanılarak saptanmıştır. Sonuçta, kronik simvastatin tedavisinin STZ ile diyabetik yapılmış sıçanların böbreğinde NOS izoformlarınm ekspresyonuna istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi görülmemiştir. Simvastatin STZ diyabetik sıçanlarda artmış olan kolesterol, trigliserid ve VLDL seviyelerini insulin olmaksızın düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In diabetic patients, nephropathy is one of the main factors that causes end stage renal disease which causes high morbidity and mortality among these patients. As a complex metabolic disorder, diabetes mellitus either triggers the activation or suppression of nitric oxide in diabetic kidney from various mechanisms that could not be clarified exactly until now. 3-hydroxy-3-methylglutaryl CoA (HMG-CoA) reductase inhibitors (known also as statins) have pleitropic effects in diabetic kidney besides their main effect of blood lipid levels lowering. Among these pleitropic effects, induction of nitric oxide release from endothelium and inhibition of vascular smooth muscle cell growth might be key to endothelial protection in diabetes. But medical literature lacks any study related to diabetic kidney and NOS isoforms expression in the presence of simvastatin treatment. For this purpose, STZ-induced Type 1 diabetic rats were treated with simvastatin of dose lmg/kg for 6 weeks after 8 weeks of diabetic period to understand the effects of simvastatin treatment diabetic byperlipidemia via biochemical methods and to the mRNA expression levels of eNOS, nNOS and iNOS in diabetic kidney via RT-PCR technique. As a result, chronic simvastatin treatment did not appear to have any statistically significant effect on STZ-induced diabetic rat kidney NOS isoforms expression levels. But simvastatin decreased the total cholesterol, triglyceride and VLDL levels of STZ-induced rats without insulin theraphy at the end of 14 week period of study.