Human prefarence for leisure in cafe a case study
Kafelerde boş zaman değerlendirmesi için insan tercihleri
- Tez No: 149997
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman etkinliği, halka açık mekan, mekansal ve bireysel faktörler, kafe. iv, Leisure, public space, spatial and individual factors, caf& m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET İCAFE' LERDE BOŞ ZAMAN DEĞERLENDİRMESİ İÇİN İNSAN TERCİHLERİ M. Duygu Utuevli M.S, Department of Interior Architecture Supervisor Asst. Prof. Dr. G. Ufuk DEMİRBAŞ September, 2004 Bu çalışmada, boş zaman değerlendirilmesi kavramı ve halka açık boş zaman değerlendirme mekanları incelenmiştir. Boş zaman değerlendirme kavramı, çeşitleri ve kamusal yaşamla olan ilişkisi üzerine genel bir bakıştan sonra, sosyal aktivitelerin boş zaman üzerindeki önemi vurgulanmıştır. Boş zaman değerlendirme mekanı olarak kaf e ve kaf enin kamusal yaşamdaki destekleyici rolü mcelertmiştir. Bu tezin amaa, halka açık mekanda mekansal ve bireysel faktörleri incelemek ve bu faktörlerin insan davranışı üzerindeki etkilerini açıklamaktadır. Mekansal faktörler arasmda, kişisel alan, alansallık, gizlilik, kalabalık ve yoğunluk, ve mekana bağlanma kavramları dikkate alınmıştır. Yaş, cinsiyet ve kültür, bireysel etkenler olarak değerlendirilmiştir. Bunlara bağlı olarak, Ankara'da üç ayrı 'kafe'de halka açık mekanların kullanımı üzerine bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HUMAN PREFERENCE FOR LEISURE IN CAFE'S A CASE STUDY M. Duygu Uluevlr M.S, Department of Interior Architecture Supervisor Asst. Prof. Dr. G. Ufuk DEMİRBAŞ September, 2004 İh this study, definition of leisure' and 'public leisure space' is examined. After an introduction to the concept of leisure, its types, and its relations with public life, the study discusses leisure as sodal activity and how leisure is related to public life. Caf£ is presented as a leisure space and its supportive role in public life is explored. The aim of this thesis is to determine the spatial and individual factors in public space and to explain how human behavior is influenced by these factors. Personal space, territoriality, privacy, crowding and density, and place attachment are considered as spatial factors. Age, gender, culture, and occupation are analyzed as individual factors. A research conducted in Ankara, in three different cafes, is presented as a study on the use of public space.