Wireless communication
Kablosuz iletişim
- Tez No: 150003
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAHYA KEMAL BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz yerel alan ağı, kablosuz iletişim, performans analizi, Kablosuz iletişim noktalan, Wireless Local Area Networks, Wireless LANs, Performance Analysis, Access Points m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz KABLOSUZ İLETİŞİM AKIN, Hasan Hüseyin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yahya Kemal BAYKAL Haziran 2004 İletişim alanında her yeni teknolojinin keşfedilmesiyle birlikte, kullanıcıların yaşama şekillerini değiştiren boyutlarda gelişmeler olmuştur. Günümüze baktığımızda kablosuz iletişim teknolojiside yavaş yavaş hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir. Genel olarak kablosuz iletişim teknolojisi kullanıcılara sınırsız özgürlük tanıyan bir teknoloji olarak görünmesi yanında zamandan ve maliyetlerden kazanç sağlayan ileri bir teknoloji olarak bilinmektedir. Kablosuz iletişim teknolojisi basit bir tanımla, noktadan noktaya veya mevcut bir ağ içerisinde belli bir grup kullanıcının bağlantısını sağlayan teknolojidir. Bir yerde kablosuz iletişim teknolojisi günümüzde kullanılan kablolu iletişim yapılarıyla benzerlik göstermektedir. Diğer teknolojilerden ayıran fark ise iletişimde kablo kullamlmaması ve iletişim ortamı olarakta havayı kullanmasıdır. Kablolu iletişimde kablolar üzerinden elektrik akımı iletilirken kablosuz iletişim sistemleri belli bir frekanstan elektro manyetik dalga ileterek iletişim sağlarlar. ivBu tez çalışmasında“Access Point”kullanılarak yerel alanda kablosuz iletişimin farklı sinyal seviyelerinde gösterdiği performans analiz edilmiştir. Analiz aşamasında paket kayıpları ve iletişim süreleri göz önünde bulundurulmuş olup farklı ortamlarda değerlendirmeler yapılmıştır. Bu ortamlar kablosuz iletişimden - kablosuz iletişime, kablosuz iletişimden - kablolu iletişime, kablolu iletişimden - kablosuz iletişime...vs). Yapılan analiz sonucunda, kablosuzdan kablolu iletişimde ve kabloludan kablosuz iletişimde, değerler birbirlerine çok yakın olmakla beraber, kablosuzdan kablolu iletişimde performans değerlerinin çok az da olsa daha iyi olduğu sonucu bulunmuştur. Bununla birlikte en iyi performans değerinin kabloludan kablolu iletişime olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WIRELESS COMMUNICATION AKIN, Hasan Hüseyin M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yahya Kemal BAYKAL June 2004 Dramatic changes have been occuring in the lifestyles of the IT users, with every innovation in communications technology. Today, wireless communications technology will gradually and inevitably be part of our lives. While, in general, wireless communications technology is regarded as a technology that provides boundless freedom to users. It is also a time and cost saving technology. With a simple definition, wireless communications technology is a technology that provides point to point access or communications among the users in a local area network. In a sense, wireless communications technology shows similarities with the widely used wired communications technology of today. The differentiating point is that it uses air as the transmission medium instead of cable. While electric current is transmitted over the wires in wired communications, in wireless communications, electromagnetic waves are transmitted at a certain frequency. uIn this thesis, performance analysis of a wireless local area communications with access point was observed and evaluated. In the analysis, packet loss and response time data were obtained and compared with wired communications. Our measurements are carried out with various signal strengths for the cases of wireless to wireless, wireless to wired, wired to wired, wired to wireless, wireless to www.cankaya.edu.tr and wired to www.cankaya.edu.tr. Although the numbers are close in wireless-to-wired and wired-to-wireless situations, it was observed that wireless-to-wired situations had slightly better values, however, wired-to-wired case yielding the best results, as expected.