Computer network simulation
Bilgisayar ağ benzetimi
  1. Tez No: 150018
  2. Yazar: AQEEL FARAJ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpışma, veri gönderme oranı, simülasyon, ağ performansı. vı, Collision, data sending rate, data link protocols, simulation and network performance. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz BİLGİSAYAR AG BENZETİMİ FARAJ, Aqeel Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ziya B. Güvenç Haziran 2004, 97 sayfa Bu tez Ethernet (lokal alan network'u) yapısında meydana gelen çarpışma oranlarını hesaplaması için yapılan sümülasyon çalışmasını içermektedir. Bu simülasyonda taşıyıcı hissi, çoklu erişim/çarpışma tespiti teknikleri kullanılmıştır. Bir network yapısı beş farklı protokol (Pure Aloha, Slotted Aloha, 1 -persistent, Non-persistent ve P-persistent protocols) kullanılarak simüle edilmiştir. Bu protokollerin hangisinin daha az veri çarpışması ve daha fazla veri iletimi sağladığı, dosya büyüklüğüne ve bekleme zamanına bağlı olarak incelenmiştir. Simülasyon programı VC++ programı kullanılarak geliştirilmiştir ve network yapısı da aynı hatta bağlı 10 bilgisayardan oluşmaktadır. Uygun networkprotokolünü seçmek önemlidir ve network ün bütün performansını etkiler. [1-2].
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER NETWORK SIMULATION FARAJ, Aqeel M. S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ziya B. GÜVENÇ May 2004, 97 pages This thesis discusses about simulation of collision rate in Ethernet (local area network) by using CSMA/CD (carrier sense multiple access /collision detection). We try to simulate this network by introducing five different types of protocols which are Pure Aloha, Slotted Aloha, 1 -persistent, Non- persistent and P-persistent protocols. These protocols are investigated to find out which protocol has less collision rate and more data sending rate (DSR) based on some parameters such as; file size, waiting time and so on. And also the effects of the file size and the size of data packet on collision rate, data sending rate and total time have been obtained for all protocols used. mIn this thesis a simulation program is used. Simulation has been implemented by using VC++ User interface, where we use Ethernet network with 10 computers connected to the same line, in order to allow the user for controlling in the parameters of network. Choosing a proper protocol is significant and has effect on the overall performance of the network [1-2].