Alman siyah başlı etçi koyun ırkında döl veriminin kalıtım derecesinin tahmini
Estimation of heritability of reproductive performance in German black face meat sheep
  1. Tez No: 150042
  2. Yazar: FİRDES KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ELİÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Reproductive performance, heritability, threshold traits
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu araştırmada, Alman Siyah Başlı Etçi koyun ırkından meydana gelen iki ayrı sürünün doğum kayıtları kullanılarak 'belirli bir dönem içerisinde doğuran ve kısır kalanlar' olarak tanımlanan döl verimi ile tekiz ve ikiz doğum sayısının kalıtım dereceleri G istatistiği, khi-kare ve varyans analizi tekniği kullanılarak tahmin edilmiştir. G istatistiği, khi-kare ve varyans analizi ile 'belirli bir dönem içerisinde doğuran ve kısır kalanlar' olarak tanımlanan döl veriminin kalıtım derecesi sırasıyla birinci sürü için 0,013, 0,018, 0,016, ikinci sürü için 0,011, 0,0033, 0,0033 ve iki sürü birlikte hesaplandığında 0,014, 0,019, 0,006; tekiz ve ikiz doğum sayısının kalıtım derecesi birinci sürü için 0,067, 0,058, 0,058, ikinci sürü için 0,10, 0,076, 0,099 ve iki sürü birlikte hesaplandığında 0,078, 0,081, 0,079 olarak bulunmuştur. Bulunan sonuçlar oldukça düşük olduğu için döl verimi özelliklerinin ıslahında döl verimi yüksek olan ırklarla melezlemelerin daha büyük önem taşıdığı ortaya çıkmaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Döl verimi, kalıtım derecesi, eşikli özellikler
Özet (Çeviri)
In this research, the heritability of reproductive performance which is described as number of ewes lambed for a given period or those of single and twin birth was estimated by using G statistics, chi-square and variance analysis methods on birth records obtained from two different flocks of German Black Face Meat sheep. The heritability of reproductive performance which is described according to the number of ewes lambed for a given period was found by using G statistics, chi-square and variance analysis respectively. These values are as follows: 0.013, 0.018 and 0.016 for first flock, 0.011, 0.0033 and 0.0033 for second flock and 0.014, 0.019 and 0.006 for both. Estimated values of heritability of single and twin lambing by using above mentioned methods respectively were 0.067, 0.058 and 0.058 for first flock, 0.10, 0.076 and 0.099 for second flock and 0.078, 0.081 and 0.079 for both. As estimeted heritabilities obtained from this study were so low that crossbreeeding with high prolific breeds is more effective in improving reproductive performance.