Grafitin yüzey modifikasyonu ve modifiye grafitin iyon seçici elektrot davranışının incelenmesi
Surface modification of graphite and investigation of ion selective electrode behaviour of modified graphite
- Tez No: 150064
- Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KENAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Modification of graphite surface, aromatic diazonium salts, NH2C6H4SO3H, potentiometry, lead(II)-selective electrode
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GRAFİTİN YÜZEY MODİFİKASYONU VE MODİFİYE GRAFİTİN İYON SEÇİCİ ELEKTROT DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Neşe ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adnan KENAR Bu çalışmada, sülfanilik asitin diazonyum iç tuzunun grafit yüzeye modifikasyonu sağlanarak kurşun iyonuna duyarlı yeni bir İSE geliştirildi. Hazırlanan elektrodun kurşun iyonuna karşı iyi bir seçicilik gösterdiği ve eğimin Nernst değerine yakın olduğu görüldü. Elektrodun optimum çalışma pH' sının 2,5-4,7 arasında olduğu tespit edileli. Elektrodun çalışma aralığının, eğinlinin ve alt tayin sınırının sırasıyla 1.10“3M-3.10”5 M, 26,0 ± 0,65 ve 7,6.1 0"6 M olduğu bulundu. Çeşitli katyonlar için potansiyometrik seçicilik katsayıları karışık çözelti yöntemiyle incelendi ve ayrıca elektrotların tekrarlanabilirliği, cevap süresi ve ömrü belirlendi. Elektrotların gerçek numunelere uygulanabilirliğini görmek amacıyla kurşun içeren sertifikalı bir numunenin analizi geliştirilen elektrotlarla standart ekleme metodu ile yapıldı ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. 2004, 71 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Grafit yüzeyin modifikasyonu, aromatik diazonyum tuzlan, NH2C6H4SO3H, potansiyometri, kurşun(n)-seçici elektrot
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SURFACE MODIFICATION OF GRAPHITE AND INVESTIGATION OF ION SELECTIVE ELECTRODE BEHAVIOUR OF MODIFIED GRAPHITE Neşe ÖZTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Adnan KENAR In this study, a new lead-selective electrode was developed by providing electrochemical modification of a graphite electrode using sulfanilic acid diazonium salt. The electrode was found have a good selectivity to lead cation and has a slope close to Nernstain value. The optimum working pH range was found to be 2,5-4,7. The response range and slope and detection limit of the electrode were between 1.10“3 M - 3.1 0”5 M, 26,0 ± 0,65 and 7,6.1 0"6 M respectively. The potentiometric selectivity coefficients against various cations, the response time and reproducibility of the electrode have been determined. The applicability of the electrode to real certificated samples that contain lead known ccatent was tested by standard addition method and results evaluated statistically. 2004, 71 pages