Kreatin tayini için pıli(vinilferrosen)'e kreatiaz ve sarkosin oksidazın immobilize edilmesi ile hazırlanmış amperometrik enzim elektrot
Amperometric enzyme electrode for creatine determination prepared by the immobilization of creatinase and sarcosin oxidase in poly(vinlyferrocen)
- Tez No: 150063
- Danışmanlar: PROF.DR. ESMA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Creatine, poly(vinylferrocen), creatinase, sarcosin oxidase amperometry, enzyme electrode
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KREATlN TAYİNİ İÇİN POLİ(VİNİLFERROSEN)'B KREATİNAZ VE SARKOSİN OKSİDAZIN İMMOBİLİZE EDİLMESİ İLE HAZIRLANMIŞ AMPEROMETRİK ENZİM ELEKTROT Pınar Esra ERDEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Esma KILIÇ Bu çalışmada kreatin tayini için yeni bir enzim elektrot hazırlandı. Kreatinaz ve sarkosin oksidaz enzimleri platin/PVF elektrot yüzeyine immobilize edildi. Kreatin tayini enzimatik olarak oluşturulan hidrojen peroksitin +0,7 V'da yükseltgenmesine dayanarak yapıldı. Enzimlerin immobilizasyonu için üç farklı immobilizasyon yöntemi kullanıldı; adsorpsiyon, glutaraldehite daldırma ve çapraz bağlama. En iyi immobilizasyon yönteminin çapraz bağlama yöntemi olduğu belirlendi. Enzim elektrodun cevabına pH, sıcaklık, enzim oranı ve tampon derişiminin etkisi araştırıldı. Enzim elektrodun kreatin için doğrusal çalışma aralığı, 2,0xl0“5-3,2xl0”4 M, cevap süresi 30-50s olarak belirlendi. Enzim elektrot için optimum pH, sıcaklık, enzim oranı ve tampon derişimi sırasıyla 7,5; 37°C, 1:3 (SO:CI) ve 0,05 M olarak bulundu. Aynı enzim elektroda ait beş kalibrasyon eğrisinin bağıl standart sapması %14,5 olarak bulundu. Elektrodun raf ömrü yaklaşık 15 gün olarak belirlendi. 2004, 74 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kreatin, poli(vinilferrosen), amperometri, enzim elektrot, kreatinaz, sarkosin oksidaz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AMPEROMETRIC ENZYME ELECTRODE FOR CREATINE DETERMINATION PREPARED BY THE IMMOBILIZATION OF CREATINASE AND SARCOSIN OXIDASE IN POLY(VINLYFERROCEN) Pınar Esra ERDEN Ankara Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Esma KILIÇ In this study, a new amperometric enzyme electrode for determination of creatine was devoloped. Creatinase and sarcosin oxidase were immobilized on the surface of platinium/PVF electrode. Determination of creatine was performed by the oxidation of enzimatically generated hydrogen peroxide at +0,7 V. For the immobilization of enzymes three different immobilization procedure were used: adsorption, immersing into glutaraldehyde and crosslinking with bovin serum albumin and glutaraldehyde. Optimum immobilization procedure was found to be crosslinking procedure. The effects of pH, temperature, enzyme ratio and buffer concentration were investigated. The linear working range of the electode was 2,0xl0“5-3,2xl0”4 M and the response time was 30- 50 s. The optimum pH, temperature, enzyme ratio and buffer concentration were found as 7.5; 37°C; 1:3 (SO:CI) and 0.05 M respectively. The relative standart deviation of the five calibration curves of the same electrode was % 14.5. The storage stability at +4°C was 15 days. 2004, 74 pages