Rize yöresi orman ağaç ve çalılarında gelişen ksilotrof mikrofunguslar
Xylotroph microfungi which grow up in Rize region forest trees and shrubs
  1. Tez No: 150086
  2. Yazar: FARUK SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rize, Mikrofungus, Ksilotrof, Parazit, Yeni kayıt. Vffl, Rize, Microfungus, Xylotroph, Parasite, New record. LX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET Doktora Tezi RİZE YÖRESİ ORMAN AĞAÇ VE ÇALILARINDA GELİŞEN KSİLOTROF MİKROFUNGUSLAR Faruk SELÇUK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 148 Rize yöresine 2 yıl boyunca yapmış olduğumuz arazi çalışmaları esnasında toplanan herbaryum örnekleri laboratuar ortamında incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda orman ağaç ve çalılarında bulunan 139 tür ksilotrof mikrofungus tespit edilmiştir. Teşhisi yapılan bu türlerin Fungi alemindeki dağılımı : Ascomycota: 1 sınıf, 3 alt sınıf, 10 ordo, 22 familya, 38 genus ve 56 tür, Deuteromycota: 2 sınıf, 5 ordo, 8 familya, 56 genus ve 83 tür şeklindedir. 139 tür ksilotrofun konukçulannı Betulaceae ve Fagaceae (46'şar tür), Ericaceae ve Tiliaceae (4'er tür), Aceraceae, Berberidaceae, Cornoceae, Taxodiaceae vd. ise 1 yada 2 tür ile oluşturmaktadır. Ksilotroflarm tür içeriği genellikle saprotroflarla temsil edilmiştir. Burada 80 genustan 102 tür bulunmuştur. Parazit olan funguslar ise Deuteromycota 32 tür, Ascomycota 8 tür ile temsil edilmiştir. Deuteromycota divizyosu, Coelomycetes sınıfı, Melenconiales ordosu, Melanconiaceae familyasından monotipik bir genus olan Neoheteroceras'm üyesi Neoheteroceras flageoletti Nag Raj nom. nov. Dünya'da ilk kez Fransa'da Tilia europea üzerinde tespit edilmiş iken, ikinci olarak da bu çalışma esnasında tarafımızdan Tilia rubra üzerinde kaydedilmiştir. Literatür taramalarına göre, bu araştırma sonucunda 58 genus ve 131 tüf ülkemiz için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis XYLOTROPH MCROFUNGI WHICH GROW UP IN RIZE REGION FOREST TREES AND SHRUBS Faruk SELÇUK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2004, Page: 148 Herbarium samples which collected in field studies in Rize region for 2 years, examined in laboratory. As a result, 139 species xylotroph microfungi determined on forest trees and bushes. It is determined that this species are belong to Ascomycota (1 Classis, 3 Subclassis, 10 order, 22 Families, 38 Genera, and 56 Species) and Deuteromycota (2 Classis, 5 Order, 8 Families, 56 Genera and 83 Species). Hosts of 139 species xylotroph are families such as; Betulaceae and Fagaceae (46 species), Ericaceae and Tiliaceae (4 species), Aceraceae, Berberidaceae, Cornaceae, Taxodiaceae ete. 1 or 2 species. Species xylotroph are consist of saprotroph. There are 102 species of belong to 80 genera. Parasitic fungi were represented with Deuteromycota 32 specieses and Ascomycota 8 species. Neoheteroceras flageoletti Nag. Raj. nom. nov. which is the member of Monotipic genera Neoheteroceras from Deuteromycota divisio, Coelomycetes classis, Melencoltanes order Melancomaceae family recorded in France on Tilia europea for the first time in the world, for the second time in this study recorded on Tilia rubra by us. According to literature, at the result of this study 58 genus and 131 species were determined as new record for our country.