Darbeli sıkıştırmanın asfalt betonunun fiziksel özelliklerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of pulse compression to physical properties of asphalt concrete
- Tez No: 150102
- Danışmanlar: PROF. BEKİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asfalt Betonu, Agrega, Bitüm, Akma, Marshall Stabiîitesi IX, Asphalt concrete, aggregate, bitumen, flowing, Marshall stability
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DARBELİ SIKIŞTIRMANIN ASFALT BETONUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI A. Sertaç KARAKAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 69 Bu çalışmada darbeli sıkıştırmanın asfalt betonunun fiziksel özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tesislerinden temin edilen dere malzemesi olarak kullanılan agrega ve asfalt çimentosu üzerinde deneyler yapılarak şartnamelere uygunluğu tespit edilmiştir. Aşınma tabakası Tip II' ye göre agrega gradasyonu hazırlanıp, değişik bitüm oranlarıyla karşılaştırılarak Marshall stabiîitesi deneyi yapılmış ve optimum bitüm oranı tespit edilmiştir. Optimum bitüm ve % 5,5, % 6,0 bitüm oranlarında ve değişik darbe oranlarında ( 50 - 60 - 70 - 75 - 80 - 90 ) toplam 54 adet Marshall briketi hazırlanmıştır. Bu deneyler sonucunda en uygun % 4 boşluk oranının hangi sıkıştırmada elde edileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis INVESTIGATION OF THE EFFECT OF PULSE COMPRESSION TO PHYSICAL PROPERTIES OF ASPHALT CONCRETE A. Sertaç KARAKAŞ Fırat University Graduate School of Science and Technology Department of Civil Engineering 2004, Page: 69 In this study, the effect of pulse compression to physical properties of asphalt concrete was investigated. The experiment was carried out that be used brook material over the aggregates and asphalt cement which was Diyarbakır Bigcity Municapility plants assurance and it was seen that these materials were fixed suiatable to the standarts. Marshall stabilite experiment was made and the optimum bituminous percent was determined that According to type II Wearing course aggregate gradation was prepared and with different bitumen ratio was met. The optimum bitumen and %5,5, % 6,0 bitumen rations and different pulse rations, ( 50 - 60 - 70 - 75 - 80 - 90 ) total 54 item Marshall brikets were prepared. In the result of these test, it was determined that the most suitable % 4 voit ratio which compression was obtained.