Yan zincirde brom ve klor 1,3-dioksalan grubu içeren akrilat polimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of acrylate copolymer containing chloro and bromo 1,3- dioxalan groups as on side chain
  1. Tez No: 150110
  2. Yazar: FERHAT ALHANLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZÜLFİYE İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Monomer, Polimer, Homopolimer, Kopolimer, [2-(p-klor fenil) 1, 3-dioksalan- 4- il] metil akrilat. X, Monomer, Polimer, Homopolimer, Copolimer, [2-(p-chlor phenyl) 1, 3- dioxolane- 4- yl] methy acrylate. YI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAN ZİNCİRDE KLOR VE BROM 1,3 DİOKSALAN GRUBU İÇEREN. AKRİLAT POLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Ferhat ALHANLI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 20Ü4, Sayfa 62 Bu çalışmada [2-(p - klor fenil) 1,3-dioksalan - 4-il] metil akrilat (PKPhDMA) ve [2- (p - brom fenil) - 1,3 dioksalan -- 4.?- il ] metil akrilat (PBPhDMA) monomerleri sentezlendi. Poli (PKPhDMA - ko Si), poli (PKPhDMA ko - AN), poli (PBPhDMA - ko St), poli (PBPhDMA ko - AN) polimerleri A1BN kullanılarak 00°C de serbest radikalik olarak sentezlendi. Monomer, homopolimer ve kopolimerlerin yapısı İR, 'H-NMR, UC-NMR teknikleri ile karakterize edildi. Homo ve kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları ve bozulma sıcaklıkları sırası ile DSC ve TGA ile yapıldı. Kopolimerizasyondaki monomer reaktivite oranlan Kelen-Tüdos ve Fineman-Ross yöntemiyle tayin edildi. Kopolimerdeki heterojenlik indisleri Mw/Mn değerleri jel permation kromatograllsinde tayin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF ACRYLATE COPOLYMER CONTAINING CHLORO AND BROMO 1,3 - DIOXALAN GROUPS AS ON SIDE CHAIN Ferhat A LH AN LI Fırat University Graduate School Of Natural and Aplied Sciencies Department Of Chemistry 2004, Page 62 In this work (2-p chlor - phenyl - 1,3 - dioxolane - 4 - yl) methyl acrylate and (2 - p brome phenyl - 1,3 - dioxolane - 4 - yl) methyl acrylate were synthesized. Poly (PKPhDMA - co - St), poly (PKPhDMA - co - AN), poly (PBPhDMA - co - St), poly (PBPhDMA - co - AN) synthesized using AIBN in 60°C by the free radical polymerization. The structures of monomer polymers and co polymers were determined by IR, 'H- NMR technigues. The glass transition temperature and decomposition temperature o f homopolymers and copolymers were measured respectively by DSC and TGA. The monomer reactivity ratious of copolymerization were determined according to the Kelen - Tutios and Fineman - Ross methods. M~w/Mn and polydispersity indices of the copolymers were determined using gel permalion chromatography.