Elazığ Hilalkent Toplu konutlarının kojenerasyon sistemi ile bölgesel ısıtılmasının ısıl ve ekonomik analizi
Thermodynamic and economic analysis of district heatting of Elazığ Hilalkent Colective Residence by cogeneration systems
  1. Tez No: 150114
  2. Yazar: ERDEM IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA İNALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Bölgesel Isıtma, Ekonomik Analiz, Termodinamik Analiz. xnı, Cogeneration, District Heating, Economic Analysis, Thermodynamic Analysis. XIV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ HİLALKENT TOPLU KONUTLARININ KOJENERASYON SİSTEMİ ÎLE BÖLGESEL ISITILMASININ ISIL VE EKONOMİK ANALİZİ Erdem IŞIK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 1 14 Bu çalışmada, Elazığ ilinin batısında yaklaşık 1 km2 alan üzerine kurulu 31 Bloktan oluşan 1176 konutlu Hilalkent Toplu Konutları'nm mevcut ısıtma sistemi ile buna alternatif olarak tasarlanan kojenerasyonlu bölgesel ısıtma sistemi, termodinamik ve ekonomik bakımdan değerlendirilip karşılaştırılması yapılarak hangisinin daha uygun olabileceği araştırılmıştır. Bu amaçla, ısı ihtiyacını 31 merkezden karşılayabilen sıcak sulu mevcut ısıtma sisteminin yerine, ihtiyaca tek merkezden cevap veren kaynar sulu bir ana şebeke ve ısı eşanjörleri tarafından dönüştürülerek elde edilmiş sıcak suyun kullanıldığı alternatif bir sistem tasarımı gerçekleştirilmiştir. Yeni sistemi ekonomik bir şekilde dizayn edebilmek için merkez, ana şebeke ve cihazların yatırım ve işletme maliyetleri üzerinde durulmuştur. Burada mevcut ve alternatif sistem için karşılaştırmanın daha sağlıklı olabilmesi amacıyla, maliyetler Amerikan Doları bazında hesaplanmıştır. Gaz türbini için gerekli basınç oranı, kompresör işi ve yakıt miktarının hesabında, MATLAB'da hazırlanan bir bilgisayar programı kullanılmıştır. Sonuç olarak tasarlanan yeni sistemin daha avantajlı olduğu görülmüştür. Önemli miktarda ekonomik kazancın yanı sıra; ısıtma santralinin tek bir merkezde olması kontrol ve kumanda işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca; çevreye daha duyarlı ve dolayısıyla daha temiz bir sistemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THERMODYNAMICS AND ECONOMIC ANALYSIS OF DISTRICT HEATING OF ELÂZI? HİLALKENT COLLECTIVE RESIDENCE BY COGENERATİÖN SYSTEMS Erdem IŞIK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2004, Page: 114 In this study district heating system of the Hilalkent Collective Residence built in the west of Elazığ on approximately 1 km2 area, consisting of 31 blocks (total 1176 residences) and the cogeneration district heating system that is designed as an alternative to the present one are evaluated in terms of the thermodynamic and economic and are compared in order to find out the appropriate one. In this respect, instead of the present warm water heating system which supplies the heat necessity from 3 1 district centers, an alternative system which consist of the hot water main network supplying heat necessity from single center and gas turbine-waste heat boiler cogeneration district heating system that use warm water supplied by the heat exchangers through transformation is designed. In order to design the new system in an economical way, investment and operation cost of the apparatus in the main network and the heating central are primarily considered. For making appropriate comparison between the present system and its alternative, their cost are calculated as US Dollars. A computer program is prepared in MATLAB to make necessary pressure rate, compressor work, and amount of fuel. As a result, it is seen that the designed New sistem is much more advantage than the old one. 1 Cogeneration district heating central elements especially, the central heating cauldrons are batter in term of the control and command works. So a reliable and clean working system being sensitive to its system is designed.present system.