Yüksek mangallı çeliklerin tel erezyon tezgahında işlenmesinde tel aşınmasının ve yüzey pürüzlülüğünün incelenmesi
Investigation of wire erosion and surface roughness in machining of high manganese steels in wire electrical discharge machine
  1. Tez No: 150113
  2. Yazar: HARİKA KURUBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LATİF ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wire EDM, wire erosion, work piece surface roughness. vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK MANGANLI ÇELİKLERİN TEL EROZYON TEZGAHINDA İŞLENMESİNDE TEL AŞINMASININ VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN İNCELENMESİ Harika KURUBAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 72 Tel erozyon ile işleme, puis akımlı bir güç kaynağı vasıtasıyla oluşan elektrik kıvılcımdan elde edilen karmaşık bir erozyonu ihtiva eder. Kıvılcımlar dielektrik sıvı içine daldırılan veya üzerine dielektrik sıvı püskürtülen bir tel elektrot ve iş parçası arasında oluşur. Tel erozyon ile elektrik iletkenliğine sahip iki ve üç boyutlu karmaşık şekilli parçalar imal edilebilir. Bu çalışmada, tel erozyon tezgahında tel elektrodun ağırlık kaybı ve iş parçası yüzey pürüzlülüğü üzerinde kesme parametrelerinin «tkisi deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Deneysel ^ahşmads, gerilim, puis süresi, puis ara «üresi ve -tel ilerleme hızı değişken olarak alınmış olup, dielektrik sıvı püskürtme basıncı, tabla ilerleme hızı, tel gerginliği ve tel çapı ise sabit olarak alınmıştır. Deneylerde, 0.3 mm çapında pirinç tel ve iş parçası malzemesi olarak da 10 mm kalınlığında yüksek manganlı çelik (%16 Mn) kullanılmıştır. Elde edilen deney sonuçları grafikler halinde sunulmuştur. Tel ağırlık kaybı ve iş parçası yüzey pürüzlülüğü regresyon analiz yöntemi kullanılarak matematiksel olarak modellenmiştir. Anahtar Kelimeler : Tel erozyon, iş parçası yüzey pürüzlülüğü, tel aşınması. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF WIRE EROSION AND SURFACE ROUGHNESS IN MACHINING OF HIGH MANGANESE STEELS IN WIRE ELECTRICAL DISCHARGE MACHINE Harika KURUBAŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Mechanical Engineering 2004, Page : 72 Wire Electrical Discharge Machining (WEDM or Wire EDM) involves the complex erosion effect from electric sparks generated by a pulsating current power supply. The sparks will be generated between the work piece and a wire electrode flushed or immersed in the dielectric fluid. Two-and three-dimensional with the complex shapes can be produce through electrically conductive work pieces with Wire EDM. In this study, the effect of the cutting parameters on the weight loss of the wire electrode and the work piece surface roughness was experimentally and theoretically investigated in Wire Electrical Discharge Machine (WEDM). In the experimental study, voltage, pulse on time, pulse off time and wire speed were changed, whereas dielectric flushing pressure, table feed rate, wire tension and wire diameter are fixed. The brass wire with 0.3 mm diameters and high manganese steel (%16 Mn) with 10 mm thickness as work piece material have been used in experimental. The experimental results have been presented graphically. The variation of the weight loss of the wire electrode and the work piece surface roughness with machining parameters is mathematically modeled by using regression analysis method.