Venturi aygıtı ile oluşturulan su jetinin havalandırma performansının incelenmesi
Study on the aeration performance of water jet which is formed by a venturi device
- Tez No: 150135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su jeti, Venturi, Havalandırma, Oksijen transferi, Penetrasyon derinliği, Ağızlık X, Water jet, Venturi, Aeration, Oxygen transfer, Penetration depth, Nozzle XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi VENTURİ AYGITI İLE OLUŞTURULAN SU JETİNİN HAVALANDIRMA PERFORMANSININ İNCELENMESİ ŞerminKOÇYİĞÎT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 94 Çözünmüş oksijen, su kalitesinin en önemli parametrelerindendir. Su jetleri, jet çarpma hızı kritik hız değerini aştığı zaman, su içerisine sürüklediği hava kabarcıkları ile sudaki çözünmüş oksijen seviyesini arttırmaktadır. Sulardaki çözünmüş oksijen miktarının arttırılması için, suların havalandırılması gerekmektedir. Su jetleri ile havalandırmaya pratikte sık sık rastlanır. Özellikle enerji gereksinimi nedeniyle jet havalandırıcılar; kimyasal işlemler, fermantasyon ve atık suların arıtılmasında birçok uygulama alanına sahiptir. Su jetleri, aynı zamanda flotasyon (yüzdürme) işlemlerinde de ilginç bir uygulamaya sahiptir. Su jetleri, hem sulardaki çözünmüş oksijen miktarım arttırmada hem de suların havalandınlmasmda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, boğaz bölgesinde hava deliğine sahip olan çeşitli venturi ağızlıklar kullanılarak, bunların oksijen transfer verimleri ve havalandırma performansları üzerine etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Birinci bölümde; çalışmanın amacı, kapsamı açıklanmış, avantajları ve önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümde; konuyla ilgili detaylı literatür araştırması yapılmış ve sunulmuştur. Üçüncü bölümde; su jetlerindeki en önemli olaylardan biri olan gaz transferi hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde; su jetlerinin ve venturi aygıtlarının mekanizmaları, tipleri ve özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Beşinci bölümde; deneylerde kullanılan materyaller ve deney seti, şekillerle sunulmuştur. Altıncı bölümde; çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Yedinci bölümde ise; sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDY ON THE AERATION PERFORMANCE OF WATER JET WHICH IS FORMED BY A VENTURI DEVICE ŞerminKOÇYİ?ÎT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2004, Page : 94 Dissolved oxygen, is one of the most important parameters of water quality. When the critical velocity exceeds the plunging jet velocity, the water jets increase the levels of the amount of dissolved oxygen with air bubbles which entrained into the water. It is necessary to aerate of water in order to increase the amount of dissolved oxygen in water. Gas entrainment by plunging liquid jets is frequently met in practice. In particular, due to favorably energy requirement, jet aerators have potential application in many chemical, fermentation and waste treatment processes. Plunging liquid jets also have an interesting application in flotation processes. Water jets are used efficiently either in increase of the amount of dissolved oxygen in water or in aeration of water. In this study, the efficiency of oxygen transfer and performance of aeration were investigated experimentally by using venturi nozzles which have air holes at the throat portion. In the first section; the purpose of this study with its contents was explained and its advantages and importance were accented. In the second section; the articles, related to this study, were investigated and presented. In the third section; the knowledge was given about the gas transfer which is one of the most important events in water jets. In the fourth section; mechanisms, types and features of water jets and venturi devices, were presented in detail. In the fifth section; the experimental setup and the materials which were used in experiments were presented with figures. In the sixth section; the results obtained from the study were presented and interpreted. And also in the seventh section; the conclusions and suggestions were presented.