İç ve dış bükey yüzeylere çarpan dikdörtgen kesitli bir hava jetinin termik ve kinetik olarak incelenmesi
Termic and kinetic investigation of rectangular air jet impinged to convex and concave surfaces
  1. Tez No: 150142
  2. Yazar: SÜLEYMAN TOPUZOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAYDAR EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jetler, çarpan jet, hava jetleri vm, Jets, impingement of jet, air jets LX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İÇ VE DIŞBÜKEY YÜZEYLERE ÇARPAN DİKDÖRTGEN KESİTLİ BİR HAVA JETİNİN TERMİK VE KİNETİK OLARAK İNCELENMESİ Süleyman TOPUZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa:44 Elektronik malzemelerin soğutulması ve kurutma işlemlerinde hava jetleri sıkça kullanılmaktadır. Jet akımının değişik geometrili cisimler üzerindeki soğutma ve kurutma etkisinin araştırılması, gittikçe artan sayıda çalışmaya konu olmakta ve hiçbir zaman güncelliğini yitirmemektedir. Bu çalışmada hava jeti 30x300 mm2 dikdörtgen kesitli ağızdan sağlanmıştır. İlk önce soğuk hava jeti, ısıtılmış iç ve dışbükey yüzeylere sırasıyla çarptırılmıştır. Daha sonra ısıtılmış hava jeti, soğuk yüzeylere çarptırılmıştır. Her iki durum için jet hedef arası mesafelerde sıcaklık ve hız dağılımları bulunmuştur. Sonuçlar aynı deneysel şartlarda yapılmış düz levha ile karşılaştırılmış ve ısı transferi açısından içbükey levhanın düz levhaya göre daha avantajlı, dışbükey levhanın ise düz levhaya göre dezavantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis TERMIC AND KINETIC INVESTIGATION OF RECTANGULAR AIR JET IMPINGED TO CONVEX AND CONCAVE SURFACES Süleyman TOPUZO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering 2004, Page:44 The air jets are commonly used in cooling of electronic devices and drying. The effects of jet flow on drying or cooling of various bodies have been a popular subject for investigators in recent years. In this work, an air jet has been obtained through a 30x300 mm2 slot. Firstly, the air jet has been impinged to heated concave and convex surfaces respectively. Secondly, the heated air jet has been impinged to cooled surfaces. For both situation the temperature and velocity fields of jet-target distance have been measured. The results were compared to the results of experiments which a flat plate were used instead of convex-concave surfaces, at the same experimental conditions and it is observed that by the view of heat transfer; convex surface is beter than flat plate but concave one is worse than flat plates.