Doğrusal kanallara yerleştirilen labirent yan savakların debi katsayısının deneysel olarak araştırılması
An experimental study of the discharge coefficient of labyrinth side weirs at the straigth channels
- Tez No: 150146
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMİN EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yan savak, Debi katsayısı, Labirent savak, Yanal akım, Eşik yüksekliği, Side weir, Discharge coefficient, Labyrinth weir, Lateral flow, Weir crest VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞRUSAL KANALLARA YERLEŞTİRİLEN LABİRENT YAN SAVAKLARIN BEBİ KATSAYISININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Mehmet UNSAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabüîm Dalı 2004, Sayfa : 93 Arıtma sistemleri, sulama ve hidroelektrik sistemleri gibi hidrolik yapılara ait iletim tesisleri ekonomi ve ihtiyaç dikkate alınarak optimum bir kapasiteye göre projelendirilir. Kanala gelen fâzla soyun taşarak çevreye zarar vermemesi için uygun yerlere yan savaklar yerleştirilir. Yan savak kreti genellikle kanal eksenine paralel veya belli bir açı yapacak şekilde yerleştirilirler. Yan savaklar dikdörtgen, üçgen, trapez yb. gibi farklı tiplerde inşa edilebilirler. Pek çok araştırmacı klasik yan savaklar için teorik ve deneysel çalışma yapmıştır. Ancak şimdiye kadar yapılan çalışmalarda hiçbiri doğrusal kanallarda labirent yan savakların hidroliği mceîenmenıiştir. Bu çalışmada farklı 0 ve ^ açılarına sahip üçgen labirent yan savakların hidrolik karakteristikleri incelenmiştir. Labirent yan savakların debi katsayıları tespit edilmiş ve Q=20 L/s için su yüzü profilleri veriîrmştir. Birinci bölümde; çalışmanın amacı, kapsamı açıklanmış, avantajları ve önemi vurgulanmıştır. İkinci bölümde, yan savakların hidroHk Özellikleri sunulmuştur. Üçüncü bölümde, konu ile ilgili literatür araştırması yapılmış ve sunulmuştur. Dördüncü bölümde, deneylerde kullanılan materyaller ve deney seti şekillerle verilmiştir. Beşinci bölümde, çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Altıncı bölümde sonuçlar sunulmuştur. Labirent savakların 6 açısı büyüdükçe savakladıMan debinin de arttığı sonucu elde edilmiştir. Test edilen labirent yan savaklar içerisinde 1 20° lik labirent yan savak diğer labirent yan savaklara ve dikdörtgen yan savağa göre daha büyük Q katsayılarına sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN EXPERIMENTAL STUDY OF THE DISCHARGE COEFFICIENTS OF LABYRINTH SİDE WEIRS AT THE STRAIGHT CHANNELS Mehmet UNSAL Fırat University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1. 2004, Page : 93 The hydraulic structures such as treatment systems, irrigation and hydroelectric systems are designed according to demonding capacity and economical critters. Side weir are placed on the channels in order to protect the around of the structures against the floods. The weir crest of a lateral weir İs usually parallel to the axis of channel, or slightly inclined towards it. Side weirs can be built in different types such as rectangular, triangular and trapezoidal, i.e. Many scientists have dealt with the theoretical and experimantal solution of the classical side weir. However in none of the given studies the hydraulic of labyrinth side weirs on straight channel were investigated. In this study, hydraulic characteristics of triangular labyrinth side weirs which have different 0 and (j> angles were investigated. Discharge coefficients of labyrinth side weirs were determined and water face profiles for Q = 20 L/s were given. In the first section; the purpose of this study with its contents was explained and its advantages and importance were accented. In the second section; hydraulic characteristics of side weirs were presented. In the third section; the articles, related to this study, were investigated and presented. In the fourth section; the experimental setup and the materials which were used in experiments were given with figures. In the fifth section; the results obtained from the study were evaluated. In the sixth section; the conclusions were presented. Also labyrinth weirs overflow discharge rise when 8 angle enlarges was obtained. From the labyrinth side weirs which were tested, the 120° labyrinth side weirs have bigger Cd coefficients than other labyrinth side weirs and rectangular side weir, was invented.