Çinko-aliminyum alaşımlı yatak malzemelerinde Si ve Cu katkılarının aşınma davranışına etkileri
The influence of addetions Si and Cu on the wear behaviour of Zn-Al base bearing materials
- Tez No: 150177
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ZnAl alaşımları, mikroyapı, kuru-kayma aşınması. VI, Zn-Al alloys, microstructure, dry-sliding wear. VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇİNKO ALÜMİNYUM ALAŞIMLI YATAK MALZEMELERİNDE Si VE Cu KATKILARININ AŞINMA DAVRANIŞINA ETKİLERİ ZülküfBALALAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Anabilim Dalı 2004, Sayfa :57 Bu çalışmada; artan orandaki silisyum ve bakır içeriğinin, ZnAl esaslı döküm alaşımların mikroyapı, sertlik ve kuru-kayma aşınma davranışları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Aşınma oranlarının belirlenmesinde; pin-on-disk aşınma test cihazı, aşındırıcı disk olarak da AISI 1060 çeliği kullanılmıştır. Test numunelerinin mikroyapı ve aşınma yüzey mekanizmalarını belirlemek için taramalı ve elektron mikroskobu (SEM), optik mikroskop (OM) ve noktasal analiz (XRD) araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Dörtlü ZnAlCuSi dökülmüş alaşımının mikropyapısı alüminyumca zengin a-dendiritleri, çinkoca zengin n fazı, bakırca zengin intermetalik fazlar ile silisyum partiküllerinden oluşmuştur. Kuru kayma aşınması sonuçlan, silisyum ilavesinin çinko esaslı alaşımlarda sertliği ve aşındırma direncini arttırırken sünekliliği azalttığını göstermiştir. Ayrıca artan yük ile bütün numunelerde kütle kaybı artmıştır. Adhezyon ve plastik deformasyonun ZnAl esaslı alaşımlarda görülen aşınma mekanizmalarını oluşturduğu görülmüştür. Bu çalışmanın ilk bölümünde ZnAl alaşımları ve bu alaşımların önemi anlatılmıştır. İkinci bölümde aşınma ve aşınma mekanizmalarına yer almaktadır. Üçüncü bölümde ZnAl alaşımları ve bu alaşımların aşınma özellikleri üzerine yapılan geniş kapsamlı literatür araştırılması verilmiştir. Dördüncü bölümde deneysel çalışmalar, beşinci bölümde deney sonuçları ve son bölümde de sonuç ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INFLUENCE OF ADDITION OF Si AND Cu ON THE WEAR BEHAVIOUR OF Zn-Al BASED BEARING MATERIALS ZülküfBALALAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metalllurgy Education 2004, Page : 57 In this study; the effect of increasing Si and Cu content on the microstructures, hardness and dry-sliding wear behavior of casted ZnAlCuSi alloys have been studied on a pin-on-disc wear-testing machine was used to evaluate the wear rate, in which an AISI 1060 steeel disc was used as a counter face. To determine microstruecture and wear mechanism surface of worn test samples were examined by scanning electron microscopy (SEM). The microstructure of the as-cast quaternary zinc-aluminium-copper-silicon alloys consist of aluminium-rich a-dendrities and zinc-rich r|-phases with copper-rich intermetalic particles in the interdendritic regions and presence of silicon particles the dry sliding wear results on the casted that; the addition of silicon on zinc-based alloys increased their hardness and wear resistance but it reduced ductulity. However mass loos increases with increasing of the load M at all specimens; adhesion, wearing and plastic deformation were main wear mechanism of zinc-based alloys. In this study, in the first chapter the ZnAl alloys and their importance are given. In the second chapter wear and wear mechanism are shown. In the third chapter comprehensive literature researchs on the ZnAl alloys and their wear properties are given. In the fourth chapter, experimental studies are presented. In the fifth chapter, the result of the experiments and finally the conclusions are given.