Mining association role algorithms in large databases
Büyük veri tabanlarında ilişkisel kural algoritmalarının incelenmesi
  1. Tez No: 150296
  2. Yazar: SEMİH UTKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALP KUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Yönetim Sistemleri, Veri Madenciliği, İlişkisel kurallar, Database Management Systems, Data mining, Association rules
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, ilişkili veri madenciliğinin temel kavramlarını açıklar ve bilinen ilişkisel kural algoritmalarının uygulamasının analizlerini içerir. Uygulamalar Apriori, Eclat, FP-Growth, Partition ve Dynamic Itemset Counting algoritmaları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri madenciliği ilişkisel kuralları iki temel aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada tüm sık geçen parça kümelerini bulunmakta, ikinci aşamada ise tüm sık geçen parça kümeleri arasında kuralları oluşturulmaktadır. Yaygın olarak kullanılan ilişkisel kural algoritmaları mevcuttur. Bu çalışmada yaygın kullanılan ilişkisel kural algoritmaları sistemleştirilmekte ve tanımlanmaktadır. Temel prensipleri ve birbiriyle olan farkları gösterilmektedir. Araştırmanın son aşamasında ise algoritmaların artı ve eksileri ayrıntılı olarak incelenmektedir. Yaygın olarak bilinen beş algoritmanın uygulaması yapılmıştır. Bu oluşturulan sistem Windows 2003 işletim sistemi ve Java platformunda geliştirilmiştir. Uygulamaları yapılan algoritmaların çalışma performansları analiz edilmiş ve farklı veri kümeleri kullanılarak karşılaştırmaları yapılmıştır. Son olarak, yeni bir ilişkisel kural yaklaşımı önerilecektir. Bu önerilen yapının temel tasarımı ve detayları açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT This study explains the fundamentals of association mining and analyzes implementations of the well known association rule algorithms. Study focus on algorithms Apriori, Eclat, FP-Growth, Partition and Dynamic Itemset Counting. Mining association rules consist of two main steps. First step finds the set of all frequent itemset; where the second step generates all high confidence rules among itemsets. There are several efficient association rule algorithms. This study briefly describes and systematizes most common association rule algorithms. Common principles and differences between the algorithms have been shown. Next, study thoroughly investigates pros and cons of these algorithms. Five well known association rule algorithms are implemented. This experimental system is developed using Java under Windows 2003 Operating System. Run time behaviours of this algorithms are analyzed and compared with using different dataset. Finally, new approach is proposed for mining association rules. Its basic design and details are explained for this new approach