Two-stage decision making algorithm for speaker verification
Ses ile kimlik doğrulama uygulamaları için iki aşamalı karar verme algoritması
  1. Tez No: 150297
  2. Yazar: EFE TANKUT YAPAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ses ile kimlik doğrulama, konuşmacı tanıma, MFCC, radyal taban fonksiyonlu yapay sinir ağları (RBF-YSA), eğitim kümesi optimizasyonu, konuşmacı sesine yakın seslerin modellenmesi, iki aşamalı karar verme algoritması, speaker verification, speaker recognition, radial basis function (RBF) neural networks, mel-scale, training set optimization, cohort model, two-stage decision making algorithm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
HI ÖZET Biyometrik uygulamalar içersinde ses ile kimlik doğrulama, bilgisayar ve haberleşme sistemlerinin yetkisiz kişiler tarafından kullanımı ve çok-seviyeli erişim kontrolü gibi problemlerin önlenmesinde kullanılabilecek en doğal ve ekonomik metodlardan biri olmasından dolayı, giderek popülerlik kazanmaktadır. Bu sistemle doğru kabul/red karan verebilmek için, verimli bir model oluşturulması ve karar verme algoritmasının kusursuzluğu büyük önem taşımaktadır. Bu tezde, ilk olarak, konuşmacının ses özelliklerinin temsil edildiği mel- frekanslı sepstral katsayılar ve model olarak da radial taban fonksiyonlu yapay sinir ağlan kullanılarak bir iskelet sistem oluşturulmuştur. Daha sonra, yapay sinir ağının eğitim kümesi için optimizasyon incelemesi yapılmış ve ilk kısmı geçen taklitçilerin ikinci kısımda elenmesi amacına dayanan çift seviyeli bir karar verme algoritması ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Among biometric approaches, automatic speaker verification is becoming more and more popular, for being probably the most natural and economical method of restricting the problems like unauthorized use of computers and communication systems, and multi-level access control. In order to give the right accept/reject decision, it is crucial to generate an efficient model and to implement an accurate decision making algorithm. In this thesis, first, a baseline system is formed using mel-frequency cepstral coefficients (MFCC) as features, and for speaker modeling a radial basis function (RBF) neural network is used. Then, investigations and experiments have been realized for optimizing the training set, and also, a two-stage decision making algorithm is proposed, which has the aim to eliminate the qualified impostors in the second stage.