Trakya bölgesinde inflamatuvar barsak hastalıklarının epidemiyolojik özellikleri
Epidemiologic features of inflammatory bowel disease in Trakya region
- Tez No: 272911
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar barsak hastalığı, epidemiyolojik özellikler, ülseratif kolit, crohn hastalığı, Inflammatory bowel disease, epidemiologic features, ulcerative colitis, Crohn?s disease
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
İnflamatuvar barsak hastalıkları etiyolojisi bilinmeyen, çeşitli çevresel, genetik ve immünolojik faktörlerin etkileşimi ile tetiklenen hastalıklardır. Hastalık relapslarla karakterize bir seyir gösterir ve uzun dönem morbiditeyle sonuçlanır. İnflamatuvar barsak hastalıkları genellikle genç ve orta yaş hastalarda sık görülmekte ve sağlık harcamaları üzerinde önemli bir yer tutmaktadır. Hastalığın Türkiye'de bölgeler arasında görülme sıklığı birbirinden farklıdır.Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji bilim dalında 1999-2009 yılları arasında başvuran 230 inflamatuvar barsak hastalığı tanılı olgunun epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin değerlendirildiği retrospektif araştırmamızda: Olguların %74'ünü ülseratif kolit, %21'ini Crohn hastalarının oluşturduğu, hastaların %57'sini kentlilerin oluşturduğu, ülseratif kolitli olguların %2.9'unda aile öyküsü pozitifliği olduğu, ülseratif kolitli hastaların %69'unun sigara içmediği, üseratif kolitin 25-44, Crohn hastalığının 15-35 yaş arasında en fazla görüldüğü, ülseratif kolitin erkeklerde daha fazla görüldüğü, ülseratif kolit olgularının en fazla kanlı dışkılama, Crohn olgularının en fazla karın ağrısı şikayetiyle başvurduğu, ülseratif kolitte en fazla distal kolon, Crohn hastalığında ise en fazla kolon ve ileumda tutulum olduğu, ülseratif kolitli hastaların %19,2'sinde, Crohn olgularının %14'ünde ekstraintestinal bulguya rastlandığı, ülseratif kolitli hastaların %1,22'sinin, Crohn tanılı olgulara ise %19,2'sinin hastalıkla ilgili cerrahi tedavi yapıldığı sonuçlarına ulaştık.
Özet (Çeviri)
Inflammatory bowel diseases uncertain etiology thought to be triggered by interactions between various enviromental, genetic and immunologic factors. The disease are characterized by their relapsing course and result in long-term morbiditiy. Inflammatory bowel disease are typically seen between young and middle age patients and loom large medical expenditure. İncidences of disease in regions in Turkey are different each other.We observe in our retrospective study in which we asses epidemiologic and clinic features of 230 patients diagnosed as inflammatory bowel disease that are applied to Trakya Unıversty medicine Faculty Gastroenterolgy science clinic: 74% of cases were ulcerative colitis, 21% were Crohn?s disease; 57% were city dwellers; there was positive family story in 2,9% of colitis ulcerosa cases; 69% of ulcerative colitis cases were non smokers; ulcerative colitis is most prevalent between ages of 25-44 and Crohn?s disease is 15-35; colitis ulcerosa is more common men; patients suffer from ulcerative colitis apply to hospital with bloody defecation, patients suffer from Crohn?s disease with abdominalgia; distal colon involved area in ulcerative colitis and colon and ileum in Crohn?s disease; extraintestinal involvement is 19,2% in ulcerative colitis, 14% in Crohn?s disease, patients underwent to surgical intervention because of problems related to inflammatory bowel diseases were 1,22% in ulcerative colitis and 19,2% in Crohn?s disease.