Üreteropelvik bileşke darlığı ile nitrozatif stres arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between ureteropelvic junction obstruction and nitrosative stress
  1. Tez No: 828674
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL YAĞMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidronefroz, nitrik oksit, nitrik oksit sentaz aktivitesi, nitrozatif stres, peroksinitrit, üretero-pelvik bileşke darlığı, Hydronephrosis, nitric oxide, nitric oxide synthase activity, nitrosative stress, peroxynitrite, uretero-pelvic junction obstruction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Üreteropelvik bileşke darlığı (ÜPBD), pediatrik popülasyonda hidronefrozun en yaygın nedenlerinden biridir. Altta yatan patofizyolojik mekanizma hala tam olarak bilinmemektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, üreteral obstrüksiyonda nitrik oksit (NO) homeostazının etkilendiği gösterilmiştir. NO organizma için yararlı fizyolojik etkilerin oluşumuna aracılık ederken, fazla üretildiğinde sitotoksik etkilere sahip olan reaktif nitrojen türlerin (RNS) oluşumuyla nitrozatif strese (NS) neden olur. Bu çalışmadaki temel amacımız ÜPBD ile NS belirteçleri olarak bilinen nitrik oksit radikali (NO·), peroksinitrit (ONOO-) ve nitrik oksit sentaz (NOS) aktivitesi arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Ekim 2022 ile Haziran 2023 tarihleri arasında çocuk ürolojisi polikliniğine başvuran ve ÜPBD tanısı alan 50 çocuk hasta ile sağlıklı 50 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grubundaki tüm hastalara detaylı anamnez ve fizik muayeneyi takiben rutin olarak biyokimya, tam kan, tam idrar tetkiki, idrar kültürü, üriner sistem USG, VCUG ve sintigrafi istemleri yapıldı ve sonuçları kayıt altına alındı. Hasta (grup 1) ve kontrol (grup 2) grubundaki tüm bireylerden elde edilen kan serumları -80ºC'de saklandı. Çalışma ve kontrol grubu hastaları tamamlandıktan sonra saklanan serumlar Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji laboratuvarında çalışıldı. Nitrozatif stres belirteçleri olarak nitrik oksit (NO·), peroksinitrit (ONOO-) ve nitrik oksit sentaz (NOS) aktivitesi serum örneklerinde spektrofotometrik olarak ölçüldü. Hasta ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasında Student-T testi, parametreler arasındaki ilişkiyi karşılaştırmada ise Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Veriler ortalama ±standart sapma veya ortalama (median) olarak verildi. Gruplar arası farklar SPSS 25.0 programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta grubundaki (Grup 1) 50 hastanın 43'ü erkek, 7'si kız olup yaş ortalaması 33,00 (80.25) ay idi. Kontrol grubundaki (Grup 2) 50 hastanın 46' sı erkek 4'ü kız olup yaş ortalaması 45,00 (71,00) ay idi, her iki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,223 ve p=0,525, sırasıyla). Hasta ve kontrol grupları arasında NO· ve NOS aktivitesi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p=0.071 ve p=0,926, sırasıyla). Peroksinitrit (ONOO-) seviyesi ise hasta grubunda kontrollere göre daha yüksekti ve IX istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,005). Sonuç: Nitrozatif stres belirteçleri olan NO ve NOS ile ÜPBD arasında kuvvetli bir ilişki bulunamadı. Fakat, daha güçlü bir nitrozatif stres belirteci olan peroksinitrit ile ÜPBD arasında kuvvetli bir ilişki olduğu gösterildi. Parametreler arasındaki farklılıklar bize ÜPBD tanısı alan hastalarda nitrozatif stresin artmış olmasıyla birlikte, NO homeostazının korunması için kompansatuar mekanizmaların da aktiflenebileceğini düşündürmektedir. Ancak bu ilişkinin etkinliğini ve muhtemel mekanizmanın ortaya konulmasını sağlayacak, daha geniş serili ve doku örneklerinin dahil edildiği çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ureteropelvic junction obstruction (UPJO) is one of the most common causes of hydronephrosis in the pediatric population. The underlying pathophysiological mechanism is still unknown. In recent studies, it has been shown that nitric oxide (NO) homeostasis is affected in ureteral obstruction. While NO mediates the formation of beneficial physiological effects for the organism, it causes nitrosative stress (NS) with the formation of reactive nitrogen species (RNS), which have cytotoxic effects when produced in excess. Our main aim in this study is to investigate whether there is a relationship between UPJO and nitric oxide radical (NO·), peroxynitrite (ONOO- ), nitric oxide synthase (NOS) activity, which are known as NS markers. Materials and Method: Between October 2022 and June 2023, 50 pediatric patients who were admitted to the pediatric urology outpatient clinic and diagnosed with UPJO and 50 healthy children were included in the study. After detailed anamnesis and physical examination, all patients in the patient group routinely requested biochemistry, whole blood, complete urine analysis, urine culture, urinary system USG, VCUG and scintigraphy, and the results were recorded. Blood serum obtained from all individuals in the patient (group 1) and control (group 2) groups were stored at - 80ºC. After the study and control group patients were completed, the stored serum were studied in the Physiology laboratory of Harran University Faculty of Medicine. Nitric oxide (NO·), peroxynitrite (ONOO-) and nitric oxide synthase (NOS) activity as markers of nitrosative stress were measured spectrophotometrically in serum samples. Student-T test was used to compare patient and control groups, and Pearson Correlation Analysis was used to compare the relationship between parameters. Data are given as mean ± standard deviation or mean (median). Differences between groups were evaluated using the SPSS 25.0 program. Results: Of the 50 patients included in the study (Group 1), 43 were male and 7 were female, with a mean age of 33.00 (80.25) months. Of the 50 patients in the control group (Group 2), 46 were male and 4 were female, with a mean age of 45.00 (71.00) months. The difference between the two groups in terms of age and gender was not statistically significant (p=0.223 and p= 0.525, XI respectively). There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of NO· and NOS activity (p=0.071 and p=0.926, respectively). Peroxynitrite (ONOO-) level was higher in the patient group than the controls and was statistically significant (p=0.005). Conclusion: There was no strong correlation between NO and NOS and UPJO. However, there was a strong correlation between peroxynitrite, a stronger nitrosative stress marker, and UPJO. The differences between the parameters suggest that, together with the increased nitrosative stress in patients diagnosed with UPJO, compensatory mechanisms may also be activated to maintain NO homeostasis. However, there is a need for multicenter studies with larger series and tissue samples to reveal the effectiveness of this relationship and the possible mechanism.