Investigation of the effect 88157of hydrophobic part on the cholesteric pitch in some micellar liquid crystals
Bazı miselli sıvı kristallerde hidrofob kısmın heliks adımı uzunluğuna etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 88164
  2. Yazar: KEVSER GÖÇMEN TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT ACIMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kolesterik Faz, Heliks Adım Uzunluğu, Hidrofob Kısım, Çifttabaka Kalınlığı. IV, Cholesteric Phase, Pitch Length, Hydrophobic Part, Bilayer Thickness
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET BAZI MİSELLİ SIVI KRİSTALLERDE HİDROFOB KISMIN HELİKS ADIMI UZUNLUĞUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Göçmen Topal, Kevser Master Tezi, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ Eylül 1998, 68 sayfa Farklı zincir uzunluğuna sahip iki miselli nematik ve kolesterik faz serisi hazırlandı. Birinci serinin nematik fazları oktilamonyum klorür (OACI), desilamonyum klorür (DACI) ve dodesilamonyum klorür (DDACI), sodyum sülfat (Na2S04) ve su'dan (H2O) oluşmuştur, ikinci serinin nematik fazlanda dodesiltrimetjlamonyum bromür (DDTMABr), tetradesiltrimetilamonyum bromür (TDTMABr) ve hexadesiltrimetilamonyum bromür (HDTMABr) ile sodyum sülfat (Na2S04), dekanol (Dec.) ve su'dan (H2O) hazırlanmıştır. Düşük derişimlerde DL-mandelik asit eklenmesinin fazların nematik karakterini fark edilir bir şekilde bozmadığı tespit edilmiştir. mBütün nematik sistemlerde DL-MA'in yerine L-Mandelik asit (L-MA) kullanılması ile kolesterik fazlar indüklenmiştir. Bu sonuçlar, çifttabaka kalınlığının indüklenen heliks adımı üzerindeki etkisinin incelenmesine olanak sağlamıştır. İki seride de çifttabaka kalınlığı ile heliks adımı arasında bir bağlantı olduğu saptanmıştır. Birinci seride, OACI, DACI ve DDACI sistemleri için en kısa heliks adım uzunlukları yaklaşık 28 um, 8 um ve 11 um olarak, ikinci seride ise DDTMABr, TDTMABr ve HDTMABr sistemleri için yaklaşık 19 jım, 12 jam ve 15 ^m olarak ölçülmüştür. Bu sonuçlar, belirli bir seri içinde en kısa heliks adımın gözlenebileceği kritik bir zincir uzunluğunun (çifttabaka kalınlığının) olduğunu göstermiştir. Birinci seride, hidrokarbon zincirinde on karbon atomuna sahip olan DACI sistemi ve ikinci seride de hidrokarbon zincirinde ondört karbon atomuna sahip olan TDTMABr sistemi, en kısa kolesterik adım uzunluğunu vermiştir. Ek olarak, her iki seride heliks adımının sıcaklığa bağımlılığı incelenmiş ve sonuç olarak HDTMABr, TDTMABr, DDTMABr ve OACI sistemlerinin heliks adımlarının, artan sıcaklıkla uzadığı, DACI sisteminin önemli bir şekilde değişmediği, fakat DDACI sisteminin heliks adım uzunluğunun kısaldığı bulumuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF HYDROPHOBIC PART ON THE CHOLESTERIC PITCH IN SOME MICELLAR LIQUID CRYSTALS Göçmen Topal, Kevser Master of Science, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mahmut ACIMIŞ September 1998, 68 pages Two series of amphiphilic nematic and cholesteric phases were prepared using amphiphiles with different chain length. The first series consisted of the molecules, octylammonium chloride (OACI), decylammonium chloride (DACI) and dodecylammonium chloride (DDACI), which gave nematic phases with sodium sulfate (Na2SÜ4) and water (H2O). The nematic phases of the second series were prepared from the molecules, dodecyltrimethylammonium bromide (DDTMABr), tetradecyltrimethylammonium bromide (TDTMABr) and hexadecyltrimethylammonium bromide (HDTMABr) with Na2S04, decanol (Dec.) and H2O, respectively.It was found that the addition of DL-Mandelic acid (DL-MA) in small concentrations to the nematic systems did not change the nematic character of the phases remarkably. By replacing DL-MA with L-Mandelic acid (L-MA) in these nematic systems cholesteric phases were induced. These results allowed us to study the effect of the bilayer thickness on the induced pitch. We have found that there was a relation between the pitch length and the bilayer thickness in the two series. In the first series the shortest pitches (P) measured were about 28 jam, 8 nm and 11 urn for OACI, DACI and DDACI systems, whereas in the second series the shortest pitches were about 19 urn, 12 u,m and 15 jam for DDTMABr, TDTMABr and HDTMABr systems, respectively. These results indicate that there is a critical chain length (bilayer thickness) where the shortest pitch may be observed for a particular system. In the first series the DACI system with ten carbon atoms in the hydrocarbon chain and in the second series the TDTMABr system with fourteen carbon atoms in the hydrocarbon chain appear to be the most effective in producing the shortest pitch length. Furthermore an attempt was made to measure the effect of temperature on the pitch in these two series. It was observed that the pitch was dependent on temperature in a complex manner, i.e. in HDTMABr, TDTMABr, DDTMABr and OACI systems the pitches were lengthened, in the system DACI the pitch lengthened slightly and in the DDACI system, however, the pitch was shortened with increased temperature.