Aydın koşullarında toprak sıkışmasının infiltrasyon ve hidrolik iletkenlik değerleri üzerine etkisi
The effects of soil compaction on infiltration and hydraulic conductivity values in Aydın conditions
  1. Tez No: 150396
  2. Yazar: REŞAT SÜMER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soil compaction, soil physical properties, soil hydrological properties, bulk density, penetration resistance, different soil tillage systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
oz Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kademe Serisi' nde, ikinci ürün mısır yetiştiriciliğinde, üç farklı toprak işleme yönteminde, toprak sıkışması kaynaklı bazı fiziksel, kimyasal ve hidrolojik özellikler saptanmıştır. Her biri farklı yöntemle işlenen parsellerden alınan bozulmuş, bozulmamış toprak örnekleri ile beraber penetrasyon ve infıltrasyon ölçüm değerleri saptanmış ve birbirleriyle aralarında istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Özellikle her üç işleme yönteminde elde edilen yüzde nem miktarlarındaki azalmaya bağlı olarak penetrasyon dirençleri artış göstermiştir. Ayrıca profillerde yüzeyden itibaren derinlere doğru gidildikçe hacim ağırlığının artmasına paralel, makro gözenek miktarlarında azalma tespit edilmiştir. Elde edilen değerler arasında istatistiksel açıdan önemli ilişkiler bulunmuştur. Anahtar Kelimeler :toprak sıkışması, toprak fiziksel özellikleri, toprak hidrolojik özellikleri, hacim ağırlığı, penetrasyon direnci, farklı toprak işleme sistemleri
Özet (Çeviri)
-II- ABSTRACT In second crop corn production some physical, chemical and hydrological characteristics were determined under three soil tillage systems at Kademe series located in Agricultural Faculty Farm of Adnan Menderes University. Disturbed and undisturbed soil samples taken from parcells with different type soil tillage, penetration and infiltration values measured and evaluated statistically. Particularly, in each soil tillage type, in each percent in humidity, an increase in penetration resistance was observed. Also, in profiles from surface trough deeper areas, paralel to increase in amount of macro pores was detected. Results were found statistically significant.