Seramik tozlarının kaplamacılıkta kullanılması
Usage of different ceramic powders in surface coating
  1. Tez No: 150407
  2. Yazar: OSMAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞRUL ARPAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kaplama, sol-jel, aşınma dayanımı, çizilme dayanımı, korozyon dayanımı, Coatings, sol-gel, abrasion resistance, scratch resistance, corrosion \ resistance
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET SERAMİK TOZLARININ KAPLAMACILIKTA KULLANILMASI Osman ARSLAN Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ertuğrul ARPAÇ Haziran 2004, 73 sayfa Bu çalışmada TiCfe, Si02/ SiC, AI2O3, Z1O2 gibi farklı seramik tozlan hibrit, epoksi ve poliüretan matriksler içerisinde disperse edilmiş ve oluşturulan kaplama karışımları, alüminyum yüzeylere spin coating yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Kaplamalarda sertlik, aşınma dayanımı, çizilme, tutunma, korozyona dayanıklılık, asit ve bazlara dayanıklılık gibi özellikler incelenmiştir. Kaplamalarda seramik tozu içerenlerin aşınma, kimyasal dayanım, korozyon dayanımı, çizilmeye karşı dayanıklılık gibi özelliklerinin iyileştiği gözlenmiştir. Sonuçta sertlik skalasında önde olan seramik tozu SiC içeren kaplamaların, hibrit ve epoksi matriksler için olumlu sonuçlar verdiği, aynca tanecik boyutu büyük olan Amperit AI2O3 tozunun da poliüretan matriks için olumlu sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Diğer kaplamaların da alüminyum yüzeylerinin kaplanması için çok güvenilir malzemeler olduğu ortaya konulmuştur. Si02 seramik tozlarının yüzey modifikasyonu ile matrikslere uygulanmasının aşınma, korozyon dayanımı, çizilme gibi özelliklerini geliştirdiği bulunmuştur. Tüm testlere en olumlu cevap veren kaplamalardan her 3 sistem için birer tane seçilmiş ve termal analiz (TG/DTA), taramalı elektron mikroskopu (SEM) ile yapısal özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USAGE OF DIFFERENT CERAMIC POWDERS IN SURFACE COATING Osman ARSLAN M.S. Thesis, Chemistry Department Advisor: Prof. Dr. Ertuğrul ARPAÇ June 2004, 73 pages In this study, different ceramic powders such as TİO2, SİO2, SiC, AI2O3, Z1O2 were dispersed in hybrid, epoxy and polyurethane matrix, then applied on to the aluminium surfaces by the spin coating method. Hardness, abrasion resistance, adhesion, durability against to acid and base, scratch resistance, corrossion resistance of the coatings were investigated. Properties that abrasion resistance, durability against to acid and base, corrosion resistance and scratch resistance, were improved in the ceramic particle containing coatings. Results showed that SiC ceramic powder which has biggest hardness value in the scale according to others, gives best results for the hybrit and epoxy matrix. Amperit AI2O3 ceramic powder which has the big particle size gives good results for the polyurethane matrix. Coatings containing other ceramic powders have also good properties on aluminium substrates. Coatings containing surface modified SİO2 has improved the abrasion resistance, corrosion resistance, scratch resistance properties of the coatings. Totally three coatings were chosen from each systems which replying best results to the all tests and their structural properties were investigated by SEM (Scanning Electron Microscopy) and TG/DTA (Termogravimetric Differential Thermal Analysis). 111