Pirol monomerinin değişik ortamlarda kimyasal olarak polimerizasyonu
Chemical polimerization of pyrrole monomer in various media
- Tez No: 150468
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUZAFFER CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirol, tiyofen, oligomerleşme, protonlarıma, AMI metodu, kopolimer, iletken polimerler, pyrrole, thiophene, oligomerization, protonization, AMI mettod, copolymer, conducting polymers
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET PİROL MONOMERİNİN DEĞİŞİK ORTAMLARDA KİMYASAL OLARAK POLİMERİZASYONU Hayri ÖZASLAN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2004, 43 Sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Muzaffer CAN Jüri: Prof.Dr. Kadir PEKMEZ Jüri: Prof.Dr. İskender ASKEROV Jüri: Yrd.Doç.Dr. Muzaffer CAN Bu çalışmada, pirol monomerinin protonlarıma ve oligomerleşme mekanizması proton asidi olarak HBF4, Lewis asidi olarak AICI3 ve FeCİ3 içeren asetonitril çözeltilerinde UV- görünür bölge, AAS spektroskopisi ve semi-amprical AMI metodu kullanılarak incelendi. Pirol monomerinin proton ve Lewis asitleri ile aynı mekanizma üzerinden etkileştiği ve bu etkileşme sonucu aynı ürünlerin oluştuğu gözlendi. Teorik çalışmalar, proton ve Lewis asitlerinin pirol halkasına Cp atomu üzerinden katıldığını gösterdi. Bu çalışmalar AICI3 gibi bir Lewis asidi olan FeCİ3'ün derişiminin pirol monomerinin derişiminden fazla olduğunda polimer zincirine katıldığım da gösterdi. Ayrıca, tiyofen ve pirol monomerlerinin oligomerleşme reaksiyonları, tiyofen- HBF4, PÜ-0I-HBF4 ve tiyofen-pirol-HBF4 içeren farklı asetonitril çözeltilerinde UV-görünür bölge spektroskopisi kullanılarak incelendi. Bu çalışmadan elde edinilen sonuçlara göre, farklı derişimlerde HBF4 asidinin bulunduğu tiyofen, pirol ve tiyofen-pirol karışımlarının varlığında yükseltgen olarak FeCİ3 kullanılarak polimerizasyonlar gerçekleştirildi. Bu çalışmalardan asit derişimine bağlı olarak farklı bileşimlerde polimerlerin oluştuğu gözlendi. Bu polimerler TGA, DSC, FTIR ve Elemental Analiz cihazları kullanılarak karakterize edildi ve tiyofen- pirol-HBF4 karışımından elde edilen polimerin bir tiyofen-pirol kopolimeri olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT CHEMICAL POLIMERIZATION OF PYRROLE MONOMER IN VARIOUS MEDIA Hayri OZASLAN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Science Master Thesis 2004, 43 Page Supervisor : Asst. Prof, Dr. Muzaffer CAN Jüri: Prof.Dr. Kadir PEKMEZ Jüri:. Prof.Dr. İskender ASKEROV Jüri: Asst. Prof. Dr. Muzaffer CAN In this study, protonation and oligomerization mechanisms of pyrrole monomer were elucidated in the presence of proton acid such as HBF4 and Lewis acid such as AICI3, FeCls in acetonitrile solutions, using UV-vis. and AA spectroscopy and semi-empirical AMI method. It was observed that pyrrole monomer interact with proton and Lewis acids on similar mechanisms to produce pyrrole oligomers as a result of these interactions. The theoretical studies showed that the both acids add to the pyrrole ring on Cp atom. These studies also show that FeCİ3, which is a Lewis acid such as AICI3, adds to the polypyrrole chain if its concentration is higher than that of the pyrrole monomer. In addition, oligomerization reactions of thiophene and pyrrole monomers were investigated using UV-vis spectroscopy in various acetonitrile solutions, containing thiophene-HBF4, pyrrole- HBF4 and thiophene-pyrrole-HBF4. According to the results obtained from these studies, chemical oxidative polymerization of thiophene, pyrrole and thiophene-pyrrole mixture were performed using anhydrous FeCİ3 as oxidative agent in the presence of various amount of HBF4. It was observed that various composition polymer colloids occurred depending on the concentration of HBF4. These polymers were characterized using TGA, DSC, FTIR and Elemental Analysis apparatus and determined that polymer obtained from thiophene~pyrrole-HBF4 mixture is a copolymer of these monomers.