Suzuki yönteminin piyano eğitiminin başlangıç aşamasına uyarlanması
Suzuki methods adaptation for beginning stage of piano education
- Tez No: 15047
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İ. HAKKI AKYOLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Suzuki yöntemi, piyano eğitiminin başlangıç aşa ması, Haruko Kataoka VI, Suzuki method, beginning stage of piano education, Haruko Kataoka
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET SUZUKİ YÖNTEMİNİN, PİANO EĞİTİMİNİN BAŞLANGIÇ AŞAMASINA UYARLANMASI ÖZÇELİK Ömür Arda Yüksek Lisans Tezi Müzik Eğitimi Anabilim / Anasanat Dalı Haziran 2001 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. İ. Hakkı AKYOLOĞLU Bu araştırmanın amacı, Japon kemancı Shinichi Suzuki'nin keman için geliştirdiği Suzuki yönteminin dayandığı bilimsel gerçekleri ortaya koyduktan sonra, bunun piyano eğitiminin başlangıç aşamasına nasıl uyarlandığını göstermektir. Yapılan literatür taramalarında Shinichi Suzuki'nin müzik yeteneğini bütün çocukların sahip olduğu bir potansiyel olarak gördüğü belirlenmiştir. Suzuki, en iyi ve etkili müzik eğitiminin küçük yaşlarda verilebileceğini savunmuştur. Küçük çocukların enstrüman çalmayı, ana dillerini öğrenir gibi dinleyerek, özümseyerek ve taklit ederek öğrendiklerini ortaya koymaya çalışmıştır. Onun geliştirdiği bu temeller üzerinde Dr. Haruko Kataoka Suzuki piyano yöntemini oluşturmuştur. Suzuki'nin bulgularının doğruluğu önce Japonya'da keman üzerinde yapılan uygulamalarla ortaya konulmuştur. Daha sonra yöntem, farklı enstrümanlara ilişkin olarak öğretmenler için geliştirilmiştir. Materyaller; keman, piyano ve flüt için çoğaltılmıştır. Özellikle Haruko Kataoka'nın katkılarıyla dünyanın dört bir tarafında yaygınlaşmıştır. Bugün Suzuki yöntemiyle oluşturulan destekleyici ortamda çocukların müzikten hoşlanmaya başladıkları, kendilerine güven duymayı, disiplinli olmayı ve konsantrasyonu geliştirdikleri pek çok kişi tarafından tartışmasız olarak kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUZUKI METHOD'S ADAPTATION FOR BEGINNING STAGE OF PIANO EDUCATION ÖZÇELİK, Ömür Arda The Thesis of Master of Science Section of Musical Education June 2001 Advisor Asist. Prof. İ. Hakkı Akyoloğlu The aim of this research is, finding the scientific facts that Japanese violinist Snichi Suzuki's method (which developed for violin) depend on, to show how to be adapted for beginning stage of piano education. In the literature survey done in this research it is claimed that Suzuki thinks that talent is an potantial that every child has. Suzuki claims that the finest and the most effective way of learning playing is teaching to a child in his early childhood. He tries to point out that a child can learn how to play an instrument like learning to speak his native language by listening, understanding and imitating. Dr. Haruko Kataoka constructs the piano teaching method depending on the principals that Suzuki's improved. The reality of the theories of Suzuki's method is shown first in Japan and in the practices on the violin. Later this method has been improved for IVteachers. The materials have been coppied for the piano and flut. It has been common with Haruko Kataoka's contribution. It is accepted by most people. Today many of people accepted with no arque that children can trust themselves, practice with dicipline and develop their concantration with Suzuki method's sported environment.