Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde genotip X çevre interaksiyonlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
An investigation on determination of genotype by environment interaction of chickpea (Cicer arietinum L.) varieties
  1. Tez No: 150473
  2. Yazar: ORAL DÜZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEVDET AKDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, Genotip x Çevre İnteraksiyonlan, Verim, Stabilite, Chickpea, Genotype by Environment Interactions, Yield, Stability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET BAZI NOHUT (Cicer arietinum £.) ÇEŞİTLERİNDE GENOTİP X ÇEVRE İNTERAKSİYONLAR1NÎN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Oral DÜZDEMİR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabiiim Dah Doktora Tezi 2004-112 sayfa Danışman: Prof. Dr. Cevdet AKDAĞ Jüri : Prof. Dr. Ali GÜLÜMSER Jüri : Prof. Dr. Sabri GÖKMEN Jüri: Prof. Dr. C. Yaşar ÇİFTÇİ Jüri : Prof. Dr. Güngör YILMAZ Nohutta genotip x çevre interaksiyonlannı belirlemek amacıyla 14 nohut çeşidi, iki yıl süreyle (2001-2002 yıllarında), dört farklı çevrede (Tokat-Tahtoba köyü, Pazar, Zile ve Amasya-Gökhöyük) yetiştirilmiştir. Tarla denemeleri tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, çıkış süresi, ilk çiçek açma süresi, çiçeklerime periyodu, vejetasyon süresi, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide ana dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide fertil bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide taneu verimi, toplam verim, tane verimi, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, protein oram ve protein verimi karakterleri incelenmiştir. Bitkide anadal sayısı ve protein oranı dışında kalan tüm özelliklerde çevre x çeşit etkileşimleri 0.0 1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Çeşitlerin adaptasyon sınıfları özelliklere göre değişimler sergilemiştir. Denemede çevrelerin tane verimleri 81,9-191,9 kg/da arasında değişmiş en yüksek verim 2002-Tahtoba'da, en düşük verim ise 2002- Zile'de elde edilmiştir. Çeşitlerin tane verimleri 94,9-153,1 kg/da arasında değişmiş, en yüksek tane verimini Akçin-91, en düşük de Uzunlu- 99 ve Küsmen- 99 vermiştir. Tane verimi için çeşitlerin adaptasyon sınıfları incelendiğinde, Menemen-92, Aziziye-94, San- 98, Sıra Nohut ve Konya tüm çevrelere orta, Akçm-91'in tüm çevrelere iyi, İspanyol'un iyi çevrelere orta, Er-99 ile Gökçe iyi çevrelere iyi, Aydın-92, Damla-89 ve Izmir-92 ise kötü çevrelere orta ve Uzunlu-99 ile Küsmen- 99' da kötü çevrelere kötü uyum gösterdikleri görülmüştür. Çalışmada tane verimi bakımından Menemen-92 ve Aziziye-94 çeşitler daha stabil çeşitler olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT AN INVESTIGATION ON DETERMINATION OF GENOTYPE BY ENVIRONMENT INTERACTIONS OF SOME CHICKPEA (Cicer arietmum L.) VARIETIES Ora! DÜZDEMİR Gaziosmanpaşa University Gradate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Ph.D. Thesis 2004- 112 pages Supervisior = Prof. Dr. Cevdet AKDA? Jury = Prof. Dr. AM GÜLÜMSER Jury = Pro. Dr. Safori GÖKMEN Jury = Prof. Dr. C. Yaşar ÇİFTÇİ Jury = Prof. Dr. Güngör YILMAZ Fourteen chickpea varieties were grown in four locations (Tahtoba, Pazar, Zile and Gökhöyük) for two years (2001 and 2002) in order to determine their genotype by environment interactions. Trials were conducted in Completely Randomized Block Design with four replications. Time to emergence, time to flowering, duration of flowering, duration of vegetation period, plant height, height of first pod, number of main branches inIV the plant, number of pods in the plant, number of pods carrying seeds, number of seeds per plant, seed yield per plant, total yield, seed yield, harvest index, 1000-seed weight, protein content of the seed and protein yield traits were studied. Location x variety interaction was significant at 1 % level of probability for all traits except number of main branches and protein content. Cultivars had different adaptation levels for different traits. Seed yield, the most important trait, varied from 819,0 to 1919,0 kg per hectare. Of the locations, 2002-Tahtoba had the highest yield (1919,0 kg/ha) while 2002-Zile (819,0 kg/ha) the lowest. Seed yield of the varieties varied from 949,0 to 1531,0 kg/ha. Akçin-91 had the highest and, Uzunlu-99 and Küsmen-99 the lowest seed yield. When adaptation classes of the varieties were considered, Menemen-92, Aziziye-94, San-98, Sıra Nohut and Konya had moderate adaptation to all environments, Akçin-91 had good adaptation to all environments, İspanyol had moderate adaptation to good environments, Er-99 and Gökçe had good adaptation to good environments, Aydin- 92, Damla-89 and Izmir-92 had moderate adaptation to poor environments, and Uzunlu-99 and Küsmen-99 had poor adaptation to poor environments. According to yield stability parameters Menemen-92 and Aziziye-94 were the most stable variety.