Diyarbakır yöresinden toplanan bazı nohut (cicer arietinum L. ) yerel çeşitlerinde önemli bitkisel ve tarımsal özelliklerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Study on determining botanical and agronomical character on some local varieties of chickpea (cicer arietinum L. ) collected from Diyarbakır region
- Tez No: 112341
- Danışmanlar: PROF.DR. A. EMİN ANLARSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut (Cicer arietinum L.), Yerel Çeşit, Varyasyon Katsayısı, Path Katsayısı, Korelasyon Katsayısı, Chickpea, (Cicer arietinum L.), Local Variety, Variation Coefficient, Path Coefficient, Correlation Coefficient. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz DOKTORA TEZİ DİYARBAKIR YÖRESİNDEN TOPLANAN BAZI NOHUT (Cicer arietinum L.) YEREL ÇEŞİTLERİNDE ÖNEMLİ BİTKİSEL VE TARIMSAL ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Behiye Tuba BİÇER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Yıl: 2001 sayfa: 130 Jüri: Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN : Prof. Dr. Doğan SAKAR : Prof. Dr. Veyis TANSI : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Bu araştırma, Diyarbakır yöresinden toplanan yerel nohut çeşitlerinin önemli bitkisel ve tarımsal özelliklerini belirlemek amacıyla, 1999-2000 yıllarında ilkbahar yetiştirme mevsiminde, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri araştırma alanında yürütülmüştür. Araştırmada, Diyarbakır yöresinden toplanan 43 Kabuli tip, 3 Desi tip yerel nohut çeşidi ile iki tescilli nohut (Güney Şansı ve Diyar 95) çeşidi kullanılmıştır. Materyalde, çıkış süresi 24.5-26.8 gün, metrekaredeki bitki sayısı 28.71-29.40 adet, çiçeklenmeye kadar geçen süre 76.2-84.6 gün, bitki genişliği 26.65-36.18 cm, olgunlaşmaya kadar geçen süre 1 1 1.66-125.83 gün, bitki boyu 24.4-34.18 cm, ilk bakla yüksekliği 12.97- 19.08 cm, bitkide ana dal sayısı 1.8-3.2 adet, bitkide yan dal sayısı 2.6-5.37 adet, bitkide bakla sayısı 15.3-34.7 adet, bitkide tane sayısı 15.07-49.47 adet, bitki tane verimi 4.29-7.26 g, 100 tane ağırlığı 9.61-39.81g ve tene verimi 121.5-166.6 kg/da olarak bulunmuştur. İncelenen yerel çeşitlerde; çiçek rengi yönünden Kabuli tiplerin beyaz, Desi tiplerin mavi-viole olduğu belirlenmiştir. Tane şekli olarak Koçbaşı, Kuşbaşı ve Bezelyemsi form saptanmıştır. Tane yüzeyi yönünden Kırışık tüylü, Kırışık tüysüz, Düz tüylü ve Düz tüysüz materyaller belirlenmiştir. Tane rengi özelliği olarak beyaz, siyah, krem, sarı, koyu sarı ve açık kahverengi saptanmıştır. Bitki tipi yönünden 23 yarı yatık, 12 yarı dik ve 11 yatık tip görülmüştür. Antraknoz hastalığı açısından yaprak gözleminde; 1-9 ıskalasına göre 5 genotip ve 1 çeşit 3 numara (yaprak ve dallar üzerinde küçük ve orta büyüklükte yanık şeklinde lekelerin görülmesi) ile değerlendirilmiş, soğuk zararı gözlenmemiştir. Ayrıca tane verimi ile bitki boyu, bitkide yan dal sayısı, bitkide bakla sayısı, 100 tane ağırlığı ve bitki tane verimi arasında önemli ve olumlu ilişki saptanmıştır. Path analizi sonucunda; tane verimine bitki genişliği, olgunlaşma süresi, bitki boyu, bitki yan dal sayısı, bakla sayısı ve bitki tane veriminin doğrudan etkisi olumlu olmuştur. Varyasyon katsayıları; bitki genişliği ve bitki boyu için ortalama % 20'den küçük, ilk bakla yüksekliği için % 10-25, bitkide ana dal, yan dal, bakla ve tane sayıları için % 20'den büyük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS A STUDY ON DETERMINING BOTANICAL AND AGRONOMICAL CHARACTERS ON SOME LOCAL VARIETIES OF CHICKPEA(C;cer arietinum L.) COLLECTED FROM DİYARBAKIR REGION. Behiye Tuba BİÇER DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Year: 2001 Pages: 130 Jury: Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. Doğan SAKAR Prof. Dr. Veyis TANSI Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER This study was conducted to determining botanical and agronomical characters on some local varieties of chickpea collected from Diyarbakır region, in the spring growing season between 1999-2000 in University of Dicle, Faculty of Agricultural, experimental areas Field Crops Department. In this research, 43 Kabuli types, 3 Desi types local chickpea varieties, collected from Diyarbakır region, and two commercial chickpea cultivars (Güney Şansı and Diyar 95) were used. On me materials, number of emergence 24.5-26.8 days, number of plant per squarmeter 28. 71-29.40, number of days until flowering 76.17-84.60 days, canopy width 26.65-36.18 cm, number of days until maturity 1 1 1.66-125.83 days, plant height 24.4-34.18 cm, first pod height 12.97-19.08 cm, number of primary branches per plant 1.8-3.2, number of secondary branches per plant 2.6-5.37, number of pod per plant 15.3-34.67, number of seeds per plant 15.07-49.47, seed yield of per plant 4.29-7.26 g, 100 seed weight 9.61-39.81g and seed yield unit area 121.54-166.61 kg/da'1 were found. In the materials studied were determined such as the flower colour of Kabuli types are white, Desi types are blue-violet. As a seed shape, ramhead form, pea form and ownhead form were determined. Also, white, black, beige, yellow, dark yellow, and light brown coloured seed material were found. Four different types of seed husk property; wrinkle hairy, wrinkle unhairy, smooth hairy, smooth unhairy seed were found. Three types of plant 23 semi-spread, 12 semi-erect and 11 spread were seen. In ascochyta blight observation according to, 1-9 scale, 6 genotypes were rated 3 scale. Winterhardiness were not observed. Seed yield revealed significant and positive correlation with plant height, number of secondary branches, number of pod per plant, 100 seed weight and seed yield of per plant. Path analysis indicated that; canopy width, number of days until maturity, plant height, number of secondary branches, number of pod per plant and seed yield of per plant contributed to seed yield were direct and positive effect. The coefficient of variation (%) was small < 20 % for canopy width and plant height, high > 20 % for number of primary and secondary branches per plant, number of pod and seed per plant, also between 10-25 % for first pod height.