Bazı nohut (Cicer arietinum L.) genotiplerinin çimlenme ve fide döneminde tuza toleransı
Salinity response of some chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes in germination and seedling growth of periods
- Tez No: 380911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çimlenme, fide geli şimi, nohut, tuza tolerans, Chickpea, emergence, salt tolerant, seedling development
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Araştırma nohut genotiplerinde çimlenme ve fide geli ş imi üzerine tuz konsantrasyonlarının etkisini belirlemek amacıyla, 2013 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Laboratuar ve Seralarında yürütülmüştür. Çimlendirme denemesi“Tesadüf Parselleri Deneme Deseninde”iki faktörlü ve 4 tekerrürlü olarak kurulurken, sera denemesi yine“Tes adüf Parselleri Deneme Deseninde”iki faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak olu ş turulmu ş tur. Her iki çalışmada, CA119, CA132, CA149, CA150, CA215, CA222, CA235, CA261, Bozk ı r YP ve Gökçe nohut genotipleri deneme materyali olarak kullanı lmıştır. Farklı tuz konsantrasyonlarının (kontrol, 30 mM, 60 mM, 90 mM ve 120 mM) çimlenme oranı , çimlenme hızı , ortalama çimlenme zamanı , hassalık indeksi, sürgün ve kök uzunluğu, sürgün ve kök yaş ağırlıkları , sürgün ve kök kuru ağırlıkları ve tuza tolerans indeksleri üzerine etkileri incelenmiştir. Nohut genotiplerinin tuz konsantrasyonlarına gösterdikleri tepkiler de farklı olmuştur. Tüm genotiplerde tuz içeriğindeki artışa bağlı olarak incelenen tüm özellikler kont role göre önemli azalmalar belirlenmiştir. Tuz uygulamalarının çeşitlerin bitki kuru ağırlıklarında meydana getirdi ği azalış oranları dikkate alındığında, Gökçe, CA215 ve CA222 genotip leri tuza en toleranslı çeşitler olduğu belirlenirken, en hassas çeşitlerin ise CA149 ve CA150 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to determine eff ects of salt concentrations on emergence and seedling development of chickpea genotypes. Trials were performed during the year of 2013 on the laboratory and greenhouse of Agricultural Faculty, Selcuk University. Emergency trial was set up according to“Randomized Plots Design ”by two factors and four replica tions; greenhouse trial was also set up according to“Randomized Plots Design”by two factors with three replications. The chickpea genotypes; CA119, CA132, CA149, CA150, CA215, CA222, CA235, CA261, Bozk ı r YP and Gökçe were used as material for both of the trials. Effect s of the five doses of salt concentrations (control, 30 mM, 60 mM, 90 mM and 120 mM) on the ratio of emergency, speed of emergency, average time for emergency, index of sensibility, length of shoot and root, fresh weight of shoot and root, dry weight of shoot and root, index of salt tolerance were evaluated. Responses of the chickpea genotypes for salt concentrations were found different. Comparing to th e control, all of the investigated characteristics on the chickpea genotypes showed significant reduction by depending on the increasing salt level. According to the effects of salt application, the chickpea genotypes Gökçe, CA215 ve CA222 were the most tolerant in respect to plant dry weights while the chickpea genotypes CA149 ve CA150 were the most sensitive.