Tokat-Kazova koşullarında bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve diğer özelliklerine ekim zamanının etkileri
Spring date on determining yield and yield components of some durum and bread wheat in Tokat-Kazova conditions
  1. Tez No: 150475
  2. Yazar: AYNUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ SAFİ KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, makarnalık buğday, ekim zamanı, çeşit, verim, verim unsurları
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ill ÖZET TOKAT-KAZOVA KOŞULLARINDA BAZI EKMEKLİK VE MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE DİĞER ÖZELLİKLERİNE EKİM ZAMANININ ETKİLERİ Aynur ÇELİK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2004, 55 sayfa Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ali Safs KIRAL Başkan Jüri Jüri Prof. Dr. M. Rüştü KARAMAN Doç. Dr. Sabri GÖKMEN Yrd. Doç. Dr. Ali Safı KIRAL Bu çalışma Tokat-Kazova koşullarında bazı ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve diğer özelliklerine farklı ekim zamanlarının etkisini belirlemek amacıyla; 2002-2003 yılı vejetasyon döneminde Tokat-Kazova koşullarında yapılmıştır. Araştırmada Türkiye'nin değişik bölgelerinde üretimi yapılan 4 ekmeklik (Aksel, Altay, Balattila, Bezostaja-1) ve 4 makarnalık (Baicalı, Kümbet, Çeşit- 1252, Sofu) buğday çeşidi kullanılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde kurulmuştur. Ekimler dört tekerrürlü olarak, 11 Ekim, 31 Ekim, 20 Kasım ve 07 Mart (erken ilkbaharda) olmak üzere dört ayrı zamanda yapılmıştır.IV Çalışmada başaklanma, başaklanma-olgunlaşma, olgunlaşma süreleri, bitki boyu, başak boyu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, m 'deki başak sayısı, 1000 tane ağırlığı, toplam verim, tane verimi, hasat indeksi, hektolitre ağırlığı ve ham protein oranı incelenmiştir. Ekmeklik buğdaylarda başaklanma 167-198 gün, başaklanma-olgunlaşma 30-41 gün, olgunlaşma süresi 200-233 gün, bitki boyu 66-99 cm, başak boyu 7,2-8,7 cm, başaktaki tane sayısı 36-49 adet, tek başak verimi 2,30-3,53 g, m2'deki başak sayısı 420- 480 adet, 1000 tane ağırlığı 38,5-46,3 gr, toplam verim 1319,3-2333,3 kg/da, tane verimi 359,6-499,9 kg/da, hasat indeksi % 17,52-28,57, hektolitre ağırlığı 80,8-91,6 kg, ham protein oranı % 11,65-13,84 arasında değişmiştir. Makarnalık buğdaylarda ise; başaklanma 170-204 gün, başaklanma-olgunlaşma 27-36 gün, olgunlaşma süresi 199-239 gün, bitki boyu 75-108 cm, başak boyu 6,3-8,6 cm, başaktaki tane sayısı 39-56 adet, tek başak verimi 2,91-4,14 g, m2,deki başak sayısı 340-395 adet, 1000 tane ağırlığı 51,5-65,6 gr, toplam verim 1797,6-2876,2 kg/da, tane verimi 322,6-498,4 kg/da, hasat indeksi % 17,01-28,23, hektolitre ağırlığı 75,4-86,5 kg, ham protein oranı % 12,43-14,95 arasında değişmiştir. Çalışmanın sonucuna göre ekmeklik buğdaylardan Bezostaja-1, makarnalık buğdaylardan ise Kümbet ve Çeşit- 1252 çeşitleri daha iyi verim sağlamıştır. Ekim zamanı geciktikçe, çeşitlerin verimlerinde azalmalar meydana gelmiştir. Erken ilkbaharda ekilen parsellerde ise alternatif ve kışlık tabiatlı çeşitlerden vernalizasyon ihtiyacı karşılanamadığı için hiç tane ürün elde edilememiştir. Bu sonuçlara göreTokat- Kazova'da buğday ekiminin 15 Kasım'dan önce tamamlanması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPRING DATE ON DETERMINING YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME DURUM AND BREAD WHEAT IN TOKAT-KAZOVA CONDITIONS Aynur ÇELİK Gaziosmanpaşa University Gradute School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Master Thesis 2004, 55 pages Supervisor : Prof. Dr. M. Rüştü KARAMAN Jury : Doç. Dr. Sabri GÖKMEN Jury : Yrd. Doç. Dr. Ali Safı KIRAL This study was conducted to determine the effect of planting date on yield and yield components of some bread and durum wheat varieties under Tokat-Kazova ecological conditions during 2003-2004 growing season. Four bread (Aksel, Altay, Balattila, Bezostaja-1) and four durum (Balcalı, Kümbet, Çeşit-1252, Sofu) wheat cultivars grown in different areas of Turkey were used in the trial. The experimental design was a Split-Split Block Design with four replications. Planting dates were October, 1 1th and 31st, November 20th, and March, 7th. In the study, important yield components in addition to grain yield were also investigated. The traits investigated in the study were days to heading, days from heading to maturity, days to maturity, plant height, ear length, number of seed per ear, seed weight per ear, number of plants per square-meter, total yield, grain yield, 1000-seed weight, harvest index, test weight and seed crude protein content. For bread wheat, days to headingVI varied from 167 to 198 days, days from heading to maturity from 30 to 41 days, days to maturity from 200 to 233 days, plant height from 66 to 99 cm, ear length from 7.2 to 8.7 cm, number of seeds per ear from 36 to 49, seed weight per ear from 2.30 to 3.53 g, number of ears per square-meter from 420 to 480, total yield from 1.319 to 2.333 ton/ha, grain yield from 3.596 to 4.999 ton/ha, 1000-seed weight from 38.50 to 46.3 g, harvest index from 17.52 to 28.57 %, test weight from 80.8 to 91.6 kg and seed crude protein content from 1 1.65 to 13.84 %. For durum wheat, days to heading varied from 170 to 204 days, days from heading to maturity from 27 to 36 days, days to maturity from 199 to 239 days, plant height from 75 to 108 cm, ear length from 6.3 to 8.6 cm, number of seeds per ear from 39 to 56, seed weight per ear from 2.91 to 4.14 g, number of ears per square- meter from 340 to 395, total yield from 1.798 to 2.876 ton/ha, grain yield from 3.226 to 4.984 ton/ha, 1000-seed weight from 51.5 to 65.6 g, harvest index from 17.01 to 28.23 %, test weight from 75.4 to 86.5 kg and seed crude protein content from 12.43 to 14.95 %. Bezostaja-1 was better yielding bread wheat cultivar while Kümbet and Çeşit-1252 were better yielding durum wheat cultivars. As the planting time delayed, yields of the cultivars decreased. No grain was obtained from the cultivars with alternative and winter type growth habit planted in early spring since the vernalization requirement was not meet. Thus, it can be suggested that planting of wheat should be completed before November 15th under Tokat Kazova conditions. Key word: Bread wheat, durum wheat, sowing date, cultivar, yield, yield components.