Optik uyarmalı lüminesans (OSL) yönteminin yaş tayini için Tokat-Ballıca mağarasından alınan örneklere uygulanması
The application of optical sstimulated luminescence (OSL) method for dating of the samples from Tokat-Ballıca cave
  1. Tez No: 150477
  2. Yazar: MUSTAFA HİCABİ BÖLÜKDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEREF OKUDUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optical stimulated luminescence (OSL), Infrared stimulated luminescence (IRSL), Feldspar, Equivalent dose (ED), Annual dose, Dating, Age
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET OPTİK UYARMALI LÜMİNESANS (OSL) YÖNTEMİNİN YAŞ TAYİNİ İÇİN TO KAT-B ALLICA MAĞARASINDAN ALINAN ÖRNEKLERE UYGULANMASI Mustafa Hicabi BÖLÜKDEMİR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Daîı Yüksek Lisans Tezi 2004, 51 Sayfa Danışman ; Yrd. Doç. Dr. Şeref OKUDUCU Jüri Jüri Jüri Yrd. Doç. Dr. Şeref OKUDUCU Prof. Dr. İskender ASKEROĞLU Doç. Dr. Muzaffer CAN Doğal feldspat örneklerinden ölçülen infrared uyarmalı lürıinesans (IRSL) sinyaile-ri, jeolojik materyallerin tarihlendirilmesinde rutin olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı OSL sistemi ile Tokat ili için kültürel ve turizm açısından önemli bir alan olan Ballı-ca mağarasından alman örneğin tarihlendirmesini yapmak ve tarihlendirme işleminin en önemli adımlarından biri olan eşdeğer dozu tespit etmektir. Diğer önemli adım ise yılLk doz tespitidir. Eşdeğer doz ölçümleri çok tablet ilave doz, tek tablet ilave doz (SAAD) ve SARA yöntemi kullanılarak ölçülmüş, sonuçlar karşılaştırılarak tartışılmış ve çevresel şart-ların tarihlendirme işlemlerinde önemli bir parametre olduğu vurgulanmıştır. Aaahtar Kelimeler: Optik uyarmalı lüminesans (OSL), Infrared uyarmalı lümi.nesans (IRSL), Feldspat, Eşdeğer doz (ED), Yıllık doz, Tarihlendirme, Yaş
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE APPLICATION OF OPTICAL STIMULATED LUMINESCENCE (OSL) METHOD FOR DATING OF THE SAMIPLES FROM TOKAT-BALLICA CAVE Mustafa Hicabi BÖLÜKDEMİR Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Physics Science Masters Thesis 2004, 51 pages Supervisor: Asst. Prof. Dr. Şeref OKUDUCU Jury : Asst. Prof. Dr. Şeref OKUDUCU Jury : Prof. Dr. İskender ASKERO?LU Jury : Assoc. Prof. Dr. Muzaffer CAN Infrared Stimulated Luminescence (IRSL) signal obtained from the samples of the natural feldspar has been used routinely for dating of the geological materials. The purpose of this study was to apply OSL method for dating of the samples from Tokat-Baliica cave. This cave is an important for Tokat province due to its cultural and tourism features. Firstly, the equivalent dose and annual dose have been determined in this study. These processes are very essential for dating. For determination of equivalent dose, Multiple-aliquot, single-aliquot and the single aliquot regeneration added dose (SARA) protocols has been performed. The results firstly have been compared with each other, and then discussed with previous studies in the same area. It has been concluded that environmental conditions are a significant parameter for dating processes.