Antalya yöresinde sera koşullarında domates tarımı yapılan toprakların verimlilik analiz sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluations of fertility analysis results of tomato cultivated soils under greenhouse conditions in Antalya region
  1. Tez No: 150478
  2. Yazar: FATİH KARACA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya bölgesi, domates seraları, toprak verimliliği, verim ve kalite, toprak analizi ve makro besin, Antalya region, tomato cultivated greenhouse, soil fertility, yield and quality, soil analysis and macro nutrients
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
I ÖZET ANTALYA YÖRESİNDE SERA KOŞULLARINDA DOMATES TARIMI YAPILAN TOPRAKLARIN VERİMLİLİK ANALİZ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Fatih KARACA Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2004, 46 Sayfa Başkan : Prof. Dr. Rüştü KARAMAN Jüri : Doç. Dr. Kadir SALTALI Jüri : Y. Doç. Dr. Ali ECE Bu çalışmada, Antalya bölgesinde domates yetiştiriciliği yapılan seralardan üreticiler tarafindan analiz yapılmak üzere Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün Yaprak ve Toprak Analiz Laboratuarına getirilen ve analizleri yapılan sera toprak örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal analizlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Analiz laboratuarına 1990-2001 yıllan arasında domates seralarından getirilen toplam 2802 adet toprak örneklerinin pH, EC, CaC03, bünye, organik madde, alınabilir P, değişebilir K, Ca ve Mg analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonuçları sınır değerleri ile karşılaştırılarak bu bölgedeki domates seralarının fiziksel, kimyasal özellikleri ve verimlilik durumlarıyorumlanmıştır. Fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarına göre toprak ömelderinin, %67.2'si kumlu tın ve tınlı bünyeli, %84.5'i hafif alkali ve alkali reaksiyonlu ve toprakların %98.5'inde tuzluluk problemi görülmemiştir. Kireç içeriği yönünden toprakların %74.4'ünün çok yüksek ve aşın kireçli, organik maddece %89.1'inin az humuslu ve humusça fakir olduğu saptanmıştır. Yarayışlı P oranı %95.9 dolayında olup yüksek değerde yarayışlı formdadır. Değişebilir K'un %47.9'u çok yüksek, kalsiyumun %83.3'ü yeterli ve yüksek, magnezyumun %88.1'i yüksek ve çok yüksek olduğu rjelirlenrniştir.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT EVALUATIONS OF FERTILITY ANALYSIS RESULTS OF TOMATO CULTIVATED SOILS UNDER GRENHOUSE CONDITIONS IN ANTALYA REGION Fatih KARACA Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Soil Science Masters Thesis 2004, 45 pages Supervisor : Prof.Dr. M.Rüştü KARAMAN Jury : Prof.Dr. M.Rüştü KARAMAN Jury : Ascos.Dr. Kadir SALT ALI Jury : Asst.Prof.Dr. Ali ECE In this study, the evaluation of some physical and chemical analysis results of soils which were brought by farmer to Citrus and Greenhouse Reserarch Intitute, soil and leaf analysis laboratory was aimed. Total 2802 soil samples brought to soil lab between the years 1990 and 2001 from the tomato cultivated greenhouse were used in evaluations. On these soil, pH, EC, CaC03, texture, organic matter, plant avaible P, exchangeable K, Ca, Mg analyses were done. By compariring these analyses results to critical level, fertility level, physical and chemical conditions of greenhouse in the region was interpreted. According to physical and chemical analysis results, 67.2 % of soils samples was sandy loam and loamy texture, 84.5 % soil samples was slightly alkaline and alkaline and 98.5 of soil samples did not have salinity problem. In the 74.4 percent of the study soils lime was very high and excessive. In the 89. 1 percent of study soil, organic matter was determined low and very low. Plant avaible P was very high 95.9 percent of soils. Exchangeable K is very high in 47.9 percent of study soils and exchangeable Ca was sufficient and high at the1 İV rate of 83.3 percent. Exchangeable Mg was high and very high level in 88 percent of study soils.