Sanal cüzdan mimarisi ve gerçekleştirilmesi
Vitual wallet architecture and its implementation
- Tez No: 150523
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RİFAT ÇÖLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Elektronik cüzdan, elektronik ticaret, sanal para vıı, Electronic wallet, electronic commerce, virtual money vni
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Üniversitesi : Beykent Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Bilgisayar Mühendisliği Programı : Bilgisayar Mühendisliği Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Rifat ÇÖLKESEN Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Haziran 2004 ÖZET SANAL CÜZDAN MİMARİSİ ve GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ege KIPMAN Bu çalışmada, cebimizdeki cüzdanı, işleviyle birlikte network ortamına taşıyacak olan sanal elektronik cüzdan (kısaca sE-Cüzdan olarak adlandırıldı) mimarisi geliştirilmiş olup, Java diliyle ilk uygulaması gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Önerilen sE-Cüzdan mimarisi Bölge yaklaşımına dayanmaktadır. Veri açısından ayrılan bölgeler 6 tane olup, adlar; Arayüz, Askeri Bölge, Sahip Bölgesi, Banka Bölgesi, Serbest Bölge ve Taşıyıcı Bölge şeklindedir. Bahsedilen bölgelerin herbiri için ayrı birer sınıf tanımlanmış ve sınıflar ararası etkileşim ilkeller aracılığıyla düzenlenmiştir. Ayrıca cüzdanlar arasındaki iletişimi sağlayabilmek için TCP/IP ortamı kullanılmıştır. Buna göre her sE-Cüzdan'ın kendine ait bir İP numarası bulunmakta ve cüzdanlar arasındaki ödemeler bu numara kullanılarak yapılmaktadır. Bu tez çalışması ile daha önce tarafımızca önerilen sE-Cüzdan'ın gerçeklenebileceğini göstermiş olup ilk uyarlaması yapılmıştır. Çalışma dahilinde geliştirilen yazılım taşınabilir cihazlara yüklendiğinde, yakın bir gelecekte sE- Cüzdanlar'ın yaygın bir şekilde kullanılacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
University : Beykent University Institute : Institute of Science and Technology Science Program : Computer Engineering Programme : Computer Engineering Supervisor : Assist. Prof. Rifat ÇÖLKESEN Degree Awarded and Date : MSc - June 2004 ABSTRACT VIRTUAL WALLET ARCHITECTURE AND ITS IMPLEMENTATION Ege KIPMAN In this study, the architecture of virtual electronic wallet (abbreviated as vE- wallet) that will bring our ordinary wallets to the network environment is designed and implemented in Java language. The proposed vE-wallet architecture is based on the concept of“Zone”s. There are 6 different zones used in the design of the vE-Wallets: Interface, Military, Owner, Public, Bank and the Carrier Zones. The zones of the wallets are represented with classes and the interactions between the zones are designed. Moreover the communication between wallets is handled in TCP/IP environment. So that each wallet has its own IP number and the payments between the wallets can be done by using this unique number. This study will show that the previously proposed vE- Wallets can be accomplished and their first application is developed. It can be argued that when the software developed throughout this study will be loaded into the handheld devices; in the near future vE-Wallets can be used extensively.