Dormansi kırıcı yöntemlerin yabancı ot tohumları üzerinde etkileri
The effect of dormancy breaking treatments on weed seeds
- Tez No: 150539
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Germination, dormancy, seedling growth, gibberellic acid, weeds
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV DORMANSİ KIRICI YÖNTEMLERİN YABANCI OT TOHUMLARI ÜZERİNDE ETKİLERİ Betül Akın Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN ÖZET Bu çalışmada 8 yabancı ot türüne ait tohumlar üzerine dormansi kırıcı uygulamaların hem çimlenme hem de fide büyümesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Tohumların çimlendirilmesi ve büyütülmesi petri kutularında ve bitki büyütme kabininde“16 saat ışık (20 000 Lüx)/ 25 °C sıcaklık/ % 70 nispi nem ve 8 saat karanlık/ 18 °C sıcaklık/ % 70 nispi nem”şartlarında gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; kan damlası {Adonis flammed), hezeran {Consolida orientalis) ve kişniş (Coriandntm sativum) türlerine ait tohumlarda kullandığımız hiçbir uygulama dormansiyi kırmada etkili olmamıştır. Bununla beraber diğer yabancı ot türlerine ait Yabani hardal (Sinapis arvensis), gelincik {Papaver rhoeas), köy göçüren (Cirsium cırvense), peygamber çiçeği {Centaurea triumfe'ttî), yoğurt otu {Galium spurium) tohumlarının dormansisini kırmada başarılı olunmuş ve böylece bu tohumların belirli oranda çimlenmeleri ve büyümeleri sağlanmıştır. Yabancı otların dormansisini kırmada en etkili yöntemler olarak testası çıkarılmış tohumlara yapılan saf su ve giberellik asit uygulaması olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Çimlenme, dormansi, fide büyümesi, giberellik asit, yabancı ot.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DORMANCY BREAKING TREATMENTS ON WEED SEEDS Betül Akın Department of Biology, M.S. Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ismail KOCAÇALIŞKAN SUMMARY In this study, the effects of dormancy breaking treatments on both seed germination and seedling growth of the seeds belongs to eight weed species were investigated. Germination and growth of the seeds were provided in Petri dishes under the controlled conditions of“16 hours light (20 000 Lux)/ 25 °C/ 70 % humidity and 8 hours dark/ 18 °C/ 70 % humidity”in a plant growth cabinet. As conclusion; no treatment used for breaking dormancy of the seeds of Adonis flammea, Comolida ohentalis and Coriandrum sativum species were effective. However some treatments have been found to be successed in breaking dormancy of other species {Sinapis arvensis, Papaver rhoeas, Cirsium arvense, Centaurea triumfetii, Galium spurium), and thus their germination and growth were provided in certain ratios. The most effective treatments in dormancy breaking of the weed seeds were found to be distilled water and gibberellic acid applications on the seeds dehulled seed coat.