Yeni makrosiklik vic-dioksim bileşikleri ve bunların metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and chracterization of novel vic-dioxime compounds and their metal complexes
- Tez No: 150550
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENGİZ YENİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Îmin-Oksim, Metal Kompleksleri, Oksim, Schiff bazları, Imine-Oxime, Metal Complexes, Oxime, Schiff Bases
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
YENİ MAKROSİKLİK VİC-DİOKSİM BİLEŞİKLERİ VE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Sibel ERDİNÇ Kimya, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Cengiz YENÎKAYA ÖZET Boyarmadde ve lak sanayiinde, polimerizasyon endüstrisinde ve biyolojik mekanizmaların aydınlatılmasında model bileşik olarak kullanım alanı bulan oksimler, her geçen gün artarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmada literatürde kaydına rastlanılmayan yeni bir imin-oksim ligandı ile bu ligandın geçiş metal kompleksleri sentezlenmiş ve yapılan aydınlatılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında paratoluidin ile öra/)A/-monoklorglioksiroin reaksiyonu sonucu ampft/-N-hidroksi-2hidroksilimino-N'-p-tolil-asetamidin ligandı sentezlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise paratoluidin-awpfe'-monoklorglioksim ligandımn Co(II) ve Ni(H) iyonları ile etanoi/metanöl ortamında 2:1 oranında çalışılarak kompleksleri sentezlenmiştir. Bu imin-oksim ligandımn ve geçiş metal komplekslerinin yapıları İR, *H- NMR, C-NMR ve elementel analiz teknikleri ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHRACTERIZATION OF TRANSTION METAL COMPLEXES WITH A NOVEL IMTNE-OXIME Sibel ERDİNÇ Chemistry, MLS.Thesis, 2004 Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Cengiz YENİKAYA SUMMARY The importance of the oxime compounds are used in pigments, lack and polymer industry as a model compounds for the investigation of the biological mechanisms increase each day. In this study, a novel imine-oxime compounds as ligand and its transition metal complexes have been synthesized and characterized. In the first stage of this work, ampAf-N-hidroxy-2hidroxilimino-N'-p-tolil-asetamidin as a ligand was obtained from the reaction between paratoluidin and ampW-monochloroglyoxime. At the following stage, metal complexes between Co(II), Ni(II) ions with ligand were prepared in ethanol/methanol solition. The characterization structures of the ligand and its complexes are performed by using UV-Visible, IR, 'H-NMR, 13C-NMR, elemental analysis and magnetic susceptibility.